Tirsdag 19. desember inviterte Rauma kommune og Romsdal Reiseliv og Handel til stiftelsesmøte for det nye selskapet, Romsdalen AS. Lokale aktører som deltok i møtet tegnet seg for til sammen 800 000 i startkapital.

– Rauma kommune og Romsdal Reiseliv og Handel har i samarbeid tatt initiativ til å opprette et nytt reiselivsselskap som skal utvikle, bygge, eie, drifte, samordne og markedsføre reiselivsvirksomhet i Rauma. Kort og godt et investeringsselskap som skal være i stand til å ta de tyngre løfta som skal til for at Rauma skal kunne utnytte potensialet innen reiseliv bedre, skriver Rauma kommune i en pressemelding.

Lokale investorer først

Videre står det i pressemeldingen at det vil bli gjennomført flere emisjoner, der de som allerede har tegnet seg og andre lokale kan gå inn med ytterligere midler om de ønsker. Det vil bli en ny runde for lokale i løpet av januar før det også blir kjørt emisjoner mot regionale og nasjonale aktører.

- Vi fikk tidlig signal fra eksterne investorer om at skulle det bli aktuelt å gå inn i Rauma med reiselivsinvesteringer, så måtte en være sikker på at de var ønsket fra kommune og det lokale næringslivet, og at Raumamiljøet sjøl ville være med på investeringene, sier ordfører i Rauma kommune, Lars Olav Hustad.

– Derfor har vi etablert ei gruppering av lokale investorer etablerer selskapet i første omgang. Deretter lager vi en forretningsplan og inviterer inn eksterne investorer i neste fase som passer inn i de satsingene som selskapet ønsker å gjennomføre, forklarer Hustad.

Ser til andre

Det har lenge vært diskutert hvordan Rauma best mulig kan utnytte potensialet innen reiseliv. Sentrale aktører i reiselivet i Rauma har jobbet med å studere hvordan andre lokaliteter i Norge med lignende forutsetninger som Rauma har lyktes med å utvikle reiselivet. Flåmbygda blir trukket fram som et sted som har mange likheter med Rauma og Åndalsnes med vekt på naturopplevelser, overnatting, cruisetrafikk og ikke minst Flåmsbana.

– Rauma skal ikke bli som Flåm, men kommunen har mye å lære av dem – både når det gjelder organisering og ikke minst produktutvikling, markedsføring, salg og drift/logistikk, skriver kommunen.

Mange selskaper

- Disse aktørene vil fungere side og side med det nye selskapet. Romsdal Reiseliv og Handel vil primært være en medlemsorganisasjon for alle reiselivsbedriftene og koordinere både felles utviklingstiltak og salg/markedsføring for sine medlemmer. Visit Nordvest er et felles markedsføringsselskap for hele Nordmøre og Romsdal med hovedvekt på det internasjonale markedet. Romsdalen AS– skal utvikle de kommersielle produktene som gjør at turistene både kommer til vårt område og legger igjen penger her. Målet med det nye selskapet er at det skal bli en kraftig utviklingsmotor for reiselivet i Rauma, som er robust nok til å ta de store utviklingstiltakene, sier styreleder i Romsdal Reiseliv og Handel, Trond Jansen.

Jansen går inn i styret i Romsdalen AS, sammen med Rauma-ordfører Lars Olav Hustad som blir styreleder. Styret består også av Svein Kroken (Kroken-Invest AS), Ottar J. Aare (Molde og Romsdal Havn IKS), John Emil Myhre (NSB), og Ivar Brennhovd (Friluftslek AS). Oddbjørn Vassli er midlertidig engasjert som daglig leder.