Husker du Vidar Håheim (24) fra Eide som gikk alle 194 Stikk Ut-turene i Nordmøre og Romsdal på én måned sist mai? Nå er han i gang igjen. Men denne gangen med et langt mer bedagelig stunt, – der lun humor ligger under.

De startet turen mandag ved Grua i Lunner kommune, rett nord for Oslo. Når de ender opp på Karl Johan torsdag, har de gått rundt 5 mil på ski gjennom et flott skogsterreng på veger og skiløyper.

Vil glede folk

Hele turen går de iført alvekostymer, for å understreke at dette er noe spesielt og kun for kos og underholdning.

– Målet er å kunne spre litt juleglede i en ellers så travel førjulshverdag. På reisa har vi med oss varm drikke samt noe godt å tygge på til andre turglade vi møter ute i marka. Når vi ankommer Holmenkollen torsdag, setter vi hjul på pulkene og går videre gjennom Karl Johans gate mot Slottsparken, forteller Vidar.

Vil inspirere

De naturglade karene håper å inspirere andre til å finne tid å komme seg ut i jula.

– Om ikke annet, så vil folk kanskje dra litt på smilebåndet av to ungdommer med en stor forkjærlighet for vår fantastiske, nærliggende natur, som det ikke er mangel på i vårt langstrakte land, skriver Vidar per e-post til Romsdals Budstikke.

– Hvordan har responsen vært på vegen gjennom marka?

– Det har blitt mye smil og latter, og noen rare blikk. Vi treffer turfolk, spanderer varm drikke med noe å spise til, og så får vi en god prat. I løpet av dagen skal vi innom Kikutstua. Der blir det sikkert mange å møte, forteller han idet de bryter Camp 1 litt nord for den betjente turisthytta.

De tar seg rikelig med tid. Dette er ikke et stressopplegg.

Vidar legger til at NRK Telemark har planlagt intervju med dem utpå ettermiddagen.

Lider for komforten

Turkameratene rapporterer om et nydelig vintervær og en ferd på en salig blanding av underlag. De har hatt alt fra fine løyper til grusa snøveger.

Akkurat når vi får dem på tråden, og de skal bryte leir etter første natta, er det 8 minusgrader og utsikter til et greit føre videre til Kikut.

De har pulker som ofte velter på grunn av høg og tung last, men noe må en lide for komforten. I oppakningen er det rikelig med mat, reinsdyrskinn, soveposer og telt, i tillegg til julelenkelys og julepakker som de skal gi hverandre.

– Oppakningen er tung. Jeg måtte jo ha med meg alt fra skolen. Også findressen. For jeg skal heim. Slik det ser ut nå, blir det Eide i romjula.

Kameratene lager også film undervegs, som godt kan bli å se på Youtube etter hvert.

Stemningen er stor når det slås leir for dagen. Alt i alt blir det tre leirslagninger.

– Hvordan kom dere på å gjøre noe sånt?

– Jo, du skjønner, en får så mange rare ideer når en er ute på tur. Kim-Arild og jeg hadde ikke lyst å starte skoleferien på Seljord folkehøgskole for brått. Derfor la vi inn et lite lokalstunt, der vi gikk på et fjell hver dag før frokost i 14 dager. Da kom tanken om oslotur i alveantrekk. Vi kjøpte klærne på nettet, og så var vi i gang.

– Etter Stikk Ut-turene i mai sa du til oss at du vurderte å legge om livet. Du er i gang med det?

– Ja, det ble et skolår på ekspedisjonslinja i Seljord, og jeg har ikke angret et sekund. Det har skjedd så utrolig mye de siste månedene. Jeg har stått på toppen av Afrikas høgeste fjell, Kilimanjaro (5895 moh.). Følelsen da jeg nådde toppen er vanskelig å beskrive, det var fantastisk. I september var jeg med og padlet Telemarkskanalen fra Dalen til Porsgrunn. Det var en opplevelse uten like, som jeg gjerne vil få med meg en gang til.

Karriereskifte

Vidar sier han mest sannsynlig står foran et karriereskifte, fra tilværelsen som sjølstendig næringsdrivende i kraftlinjebransjen til turgaidyrket.

Han har fått skikkelig smaken på turlivet og tenker på å skolere seg den vegen.

– Det er vanskelig å si hva som skjer etter dette året. Sannsynligvis satser jeg på å bli gaid med hele verden som arbeidsfelt. Men det skal mye egentrening til, en må dokumentere gode ferdigheter både i klatring og skigåing. Så vi får se.

Sammen med Kim-Arild har Vidar planlagt ny tur når skolen er slutt 12. mai. De tenker å bestige Europas høgeste fjell, Elbrus (ca. 5600 moh.) i Russland, kanskje også uten bærehjelp.

Men først er det jul ...

Vidar Håheim er sterkt fasinert av naturen og vil nå gjøre turlivet til levebrød. Foto: Oddbjørn Harnes
Turkameratene Vidar og Kim-Arild sier de har det utrolig morsomt sammen på tur ulike steder i verden. Her er noen av bildene de tok før juleture. Foto: Privat
– På reisen har vi med oss noe varmt å drikke samt noe godt og tygge på til andre turglade vi møter ute i marka, sier Vidar. Foto: Privat
En pust på bakken for gutta på tur. Foto: Privat