Foreldelsesloven har en frist på tre år for å fremme et krav fra man blir klar over en skade. I tillegg er det en absolutt foreldelsesfrist på 20 år, som det kun i særlige tilfeller kan gis unntak fra.

Det var det ikke nok bevis for, mente Romsdal tingrett som behandlet en mobbesak fra 1980-tallet i retten i november.

Påstått ufør av mobbing

Kvinna, som nå er i slutten av 40-åra, gikk ut av grunnskolen midt på 1980-tallet. I søksmålet ba hun om erstatning inntil fem millioner kroner for tapt inntekt og en menerstatning inntil 200.000 kroner. Dette fordi verken lærere eller andre ansatte grep inn mot mobbingen, som skulle ha påført henne psykisk skade og redusert arbeidsevne i voksen alder.

Uføregraden er ikke avklart ennå, men hennes sakkyndige anslår den til rundt 50 prosent.

Mobbing nevnt for seint

Retten mener at siste frist for å gå til sak var i 2015, men stevningen ble tatt ut våren 2017, etter at hun hadde engasjert to psykologer for å gjøre en sakkyndig undersøkelse av henne til bruk i rettsapparatet.

Tingrettsdommer Eli Brusdal gir i dommen langt på veg den saksøkte kommunen medhold i sine argumenter, framlagt av advokat Sverre Larhammer.

I dommen påpekes det at sakkyndigrapporten er basert på intervju med kvinna, slik det ofte gjøres, men at den derfor burde ha vært støttet av flere bevis. Psykologene ga henne en posttraumatisk stresslidelse (PTSD)-diagnose i 2017, og sa det var «sannsynlig at det stammet fra mobbingen som barn».

Kvinna har imidlertid hatt kontakt med hjelpeapparatet for rus- og psykiske lidelser i flere perioder som voksen, og retten mener temaet mobbing derfor burde ha framkommet før, og dermed ha kunnet danne grunnlag for en sak tidligere.

Familie ble trakassert

I retten beskrev kvinna en oppvekst som ble vesentlig verre da hun begynte på skolen. Foreldrene ble utsatt for rykter og trakassering i bygdesamfunnet, noe barna opplevde at ble videreført på dem.

Dette ble støttet av storesøsteren i retten, men hun greide ikke gi eksempel på at lillesøsteren ble mobbet på skolen, skriver retten.

Klassekamerater som vitnet i saka greide heller ikke si mye om mobbingen så lang tid etter, og retten skriver at de hadde problem med å huske hvem hun var på skolen.

Sårbart og usikkert barn

Klassen ble imidlertid beskrevet som altfor stor, og kvinna fortalte om mye herjing blant barna, der hun spesielt ble utsatt for stygge kommentarer, slag og spark, deriblant på skolebussen.

Hun sa ikke fra om dette på skolen. På grunn av forhold heime ville hun heller ikke belaste foreldrene med situasjonen sin. Lærerne som vitnet i retten kunne ikke huske annet enn at hun var en rolig og forsiktig jente, og mente de ville ha tatt tak i det om de visste om mobbingen.

Dette, samt at det ikke finnes notat eller kontakt med BUP eller PPT, gjør det utfordrende å bevise at de voksne burde ha undersøkt om det var mobbing, slik som dagens lovverk pålegger skolen, skriver retten.

Sammensatte utfordringer

Familien opplevde flere trasige livshendelser og tap, noe som har preget kvinna som voksen.

Retten legger til grunn at de voksne ikke greide å skjerme jenta mot deres konflikter og vansker. Sammen med hennes rus- og mentale helseproblemer, kan mobbing på barneskolen vanskelig trekkes ut som en hovedårsak, slår retten fast.

Slipper å betale for kommunen

Kvinna slipper å betale kommunens saksomkostninger etter tapet i retten, som ellers er vanlig i tvistesaker. Dette fordi saka har hatt stor betydning for henne og at styrkeforholdet mellom partene er ujevnt. Retten nevner også at kvinna med bakgrunn i konklusjonene fra de sakkyndige hadde en rimelig grunn til å få prøvd saka si for retten.

Avventer reaksjon

Søksmålet er det første for kommunen når det gjelder erstatning etter mobbing. Fra før er både Eide, Nesset og Aukra saksøkt av tidligere elever.

Advokatfullmektig Line Karlsvik er kvinnens advokat. Hun hadde onsdag ikke anledning til å kommentere dommen overfor Romsdals Budstikke.

– Jeg har ikke rukket å lese dommen ennå. Nå må jeg først gå grundig gjennom den og så konferere med min klient, sier Karlsvik.