Det sier Kjersti Hasselø, prosjektleder for fylkeskommunens byutviklingsprosjekt «Byen som regional motor».

Rådgiveren har fått med seg at Molde kom litt seint på banen med å involvere innbyggerne om innholdet i Sjøfronten, og spesielt torget, men har stor tro på at det skal la seg gjennomføre:

– Molde er gode på informasjonsmøter og planarbeid, men de som kommer på møter er gjerne ikke representative for dem som sitter heime, som de eldste eller småbarnsforeldrene. Vi midt i livet finner oss uansett til rette, sier Hasselø.

Opprett fokusgrupper

Hun viser til at folk gjerne har høgere terskel for å kommentere på ei ferdig plan, enn når de blir bedt om å komme med innspill undervegs.

– Molde er ikke større enn at det skulle gå an å få til tidlig involvering, men man må ta tak i ting før det er bestemt.

– Det trenger ikke være verre enn at man setter ned noen grupper som kan være «meningsbærere» for sin gruppe. Da kan være småbarnsforeldre, ungdom og eldre, som spørres om hva som er «drømmeplassen» deres i sentrum. For barnas del, er jo Molde kommune både barnehage- og skoleier, som allerede har prosjekt om nærmiljøet på timeplanen, påpeker Hasselø.

Må være trygt å ferdes

Hun har tro på at Sjøfronten vil tilføre Molde mye som by, og viser til at man nå lykkes med å skape flere boliger i sentrum og mer aktivitet, for eksempel på Plassen.

– Sjøfronten blir et eldorado for unger. Det må ikke være leikeplasser overalt, men det må være trygt, sier Hasselø og roser den framtidige gangbrua over Moldeelva som et eksempel der både rullatorer og barnevogner skal kunne føle seg trygge.

Har fått 14,1 millioner kroner

Molde har tidligere fått 5,85 millioner kroner av fylkeskommunen for å skape bedre samferdsel for syklende og gående, og mer aktivitet i sentrum. Hele 4,5 millioner av dem var i 2016, da kommunen og prosjektet Brunvollkvartalet-Elvemoloen fikk fylkeskommunale midler til ny gang- og sykkelbru og parker på hver side av Moldeelva.

I 2017 fikk Molde 8,16 millioner kroner til byutvikling fordelt på disse:

  • Aktivitetsområde for egenorganiserte ved Idrettens Hus.

  • Område for leik og aktivitet på torget i Sjøfronten 1 og planlegging og prosjektering del 2

  • Kartlegging og analyse av bedre ferdsel i «Det gylne triangel» mellom sentrum/Molde Storsenter/Roseby/Idretten

  • Informasjonsformidling til innbyggere om byutvikling med lavterskel plattformer.

Betaler ut i etterkant

Fylkeskommune gir tilskudd på inntil 50 prosent av godkjent kostnadsoverslag til prosessarbeid, kompetanseheving, utgreiinger, byutviklingstiltak og gjennomføring av konkrete tiltak. Fysiske tiltak kan tildeles støtte på inntil 33 prosent av kostnadene.

– For at vi skal gi støtte, må det være bærekraftige løsninger, det må skape aktivitet og leik og det må følge lovverket for universell utforming og areal til barn. Pengene betales ut i etterkant, forteller Hasselø.

Hun sier en egen byromsplan, der man tar for seg flere byrom og bestemmer hovedmålgrupper og mulig aktivitet der, slik som Ålesund har gjort og Kristiansund holder på med, er en god ídé.

Også gratis

Hun gleder seg over at byen nå åpnes mot sjøen, og at næringsliv og kafeer kan trekkes ut.

– Hva med aktiviteter som ikke koster penger?