VOLDA: – Strategien bak oppkjøpet har virket. Det har vi fått bevist nå. Vi står sterkere i markedet, og har vunnet viktige kontrakter sammen. Noen av dem er kontrakter vi ellers ikke ville fått. Vi forsterker hverandre, sier adm. direktør Odd Tore Finnøy i Brunvoll AS, som også er styreleder i det som nå heter Brunvoll Volda AS.

Med kjøpet av Scana Propulsion AS i fjor fulgte Scana Volda AS i Volda og Scana Mar-El AS i Dalen i Telemark. Med ca. 300 i Molde, 130 i Volda og knapt 40 i Dalen, har Brunvoll nå totalt ca. 465 medarbeidere.

Vel mottatt på Sunnmøre

Det hører med til sjeldenhetene at et selskap i Romsdal kjøpet opp et på Sunnmøre. Enda sjeldnere er det nok at ei romsdalsbedrift som går over grensa til Sunnmøre, blir møtt med applaus. Det ble styreleder Arthur Brunvoll og adm. direktør Odd Tore Finnøy da de få dager før jul i fjor stilte på allmøte på Scana Volda for å fortelle at Brunvoll hadde kjøpt opp Volda-bedriften.

Hjørnesteinsbedrift

Begeistringa over den nye eieren har ikke lagt seg. I matpausen i kantina på Brunvoll Volda sier ansatte i dag at de ikke kunne fått en bedre eier. Brunvoll Volda er i dag den største private arbeidsgiveren, og ei hjørnesteinsbedrift i sunnmørskommunen.

Det var investeringsselskapet Incus Investor ASA som tidligere eide Scana Propulsion, med Scana Volda.

Felles forhistorie

Brunvoll ble etablert i 1912 og Volda Mek. Verksted – som i dag heter Brunvoll Volda – i 19013. Gründerne bak både Brunvoll og Volda Mek. Verksted ble lært opp av Nils. N. Finnøy ved motorfabrikken med samme navn i Sandøy. De dro hver til sitt for å etablere motorfabrikker. Laurits Finnøy dro til Volda og etablerte Volda Mek. Verksted. Brunvoll-brødrene etablerte Brødrene Brunvoll Motorfabrikk på Harøya, og flyttet få år seinere til Molde. Begge produserte motorer til ut på 1960-tallet. Volda Mek. Verksted bygde en periode også skip.

– Laurits Finnøy og Brunvoll-brødrene kjente nok hverandre godt, og var sikkert gode kompiser, sier Odd Tore Finnøy.

Drøyt hundre år seinere skulle de to virksomhetene bli samme selskap, da Brunvoll AS i fjor tok et av sine største strategiske grep i bedriftens historie med kjøpet av Scana Propulsion AS. For Brunvoll representerte det noe helt nytt.

Utfyller hverandre

Brunvoll ønsket å møte markedet med en bredere produktportefølje. Mens Brunvoll i Molde i dag produserer thrusteranlegg for manøvrering av skip, produserer Brunvoll Volda gir og propellanlegg, med tilhørende styringssystem, til framdrift. Brunvoll Marel i Dalen produserer styringssystemer.

Brunvoll og Scana Propulsion var ikke konkurrenter. Produktspekteret til de to selskapene utfylte hverandre. Brunvoll kjøpte et selskap med et produktspekter som var 95 prosent komplementært til deres eget. De to har vært veldig sterke merkevarer innenfor hver sine segment, og hadde veldig mange felles kunder.

Hånd i hanske

– Dette passer som hånd i hanske. Vi ser fram til å bruke bredden vi representerer sammen inn i markedet. Dette kan skape meromsetning for begge, sa Odd Tore Finnøy da oppkjøpet fant sted.

I dag konstaterer han at det har gått i oppfyllelse.

– For det første har vi fått inn en industriell eier. Det hadde vi ikke tidligere. Vi hadde en finansiell. Vi føler at vi nå står mye sterkere. og har blitt en mer slagkraftig aktør. Vi kommer inn på mange flere prosjekt enn vi gjorde før oppkjøpet. Brunvoll har også en filosofi om at en skal produsere i eget hus. Den passer veldig godt inn i vår egen. Og vi er like kulturer. Vi forstår hverandre. Og så er vi ulike på enkelte områder, som gjør at vi kan utfordre hverandre og bli bedre. .

Hallvard Pettersen sier konsernet nå leverer komplette manøvrerings, posisjonerings- og framdriftspakker for skip.

– Vi leverer avanserte produkter, og er en vel anerkjent leverandør innenfor mange segment. Her i Volda lager vi store og komplekse gir. Vi må ha den kompetansen som skal til – og det har vi. Vi må skjønne båt, sier Hallvard Pettersen.

Han framholder at hele organisasjonen ved Brunvoll Volda synes det var kjekt å få inn Brunvoll som ny eier.

Større familie

– Jeg tror også organisasjonen i Molde synes det er kjekt å ha blitt en større familie. Kundene våre synes også det. Vi har blitt mer komplett, for kundene har det blitt færre å forholde seg til - og de kjenner dem godt. Det ligger en grunnleggende tillit i mange segment og clusteret her. Ekteskapet gagner hele clusteret og våre kunder. Det gjelder både på verftssida, rederne og designsida. Vi opplever en veldig positivitet ved å ha kommet inn under Brunvoll-paraplyen, sier Hallvard Pettersen.

Brunvoll Volda er en hjørnesteinsbedrift i kommunen, og ligger midt i Volda sentrum. Foto: Brunvoll Volda
Produksjonssjef Kjetil Knutsen (fv.) sammen med medarbeiderne Per Ole Humberset og Sigmund Aarflot. Foto: Egil H. Torvik
sto i «moldefjord»: Dette er motor nummer to som ble bygd ved Volda Mek. Verksted. Den var på sju hestekrefter, og sto om bord i «Moldefjord». Foto: Egil H. Torvik