Det var torsdag eller fredag i forrige uke jeg fikk høre om at elevene drev med lek som gjorde at de besvimte. Varselet kom fra åttende trinn, forteller Frank O. Sæther, rektor ved Bergmo ungdomsskole i Molde. Bare minutter etter var hele åttende trinn samlet på fellesmøte. Der fikk de høre en svært alvorlig rektortale.

– Jeg advarte dem om hvor farlig slik lek faktisk kan være. Og responsen viste at de tok budskapet inn over seg, sier Sæther.

– Hva sa du til dem?

– Jeg var veldig tydelig. Jeg fortalte dem at slik lek i verste fall kan være dødelig hvis noen har tilleggsproblematikk – som de kanskje ikke engang sjøl er klar over. Jeg sa også at det å gå i begravelse til noen av ens elever er fryktelig trist. Og at jeg håpet å slippe å gå i noen av deres begravelser, forteller Sæther.

– Sterk kost…

– Ja, det var det. Jeg sa også at de måtte huske på at de har mange hjemme som er glad i dem. Og at de også har mange her på skolen som er glade i dem, sier Bergmo-rektoren. Han trodde først leken kun var blant elever på åttende trinn. Nå har han også fått meldinger om at det har vært samme typen aktivitet blant elever på niende trinn.

– Har du hørt om episoder på andre skoler i Molde?

– Nei, ikke konkret. Men det er jo ofte slik at ting som dette sprer seg som ild i tørt gress. Det er jo heller ikke noe som er helt nytt under solen, men det må tas på alvor, sier han.

– Hvem var det som varslet deg?

– Det var lærere som varslet. De hadde både hørt om det og sjøl observert det. Men vi vet at det også er elever som har reagert. Noen blir jo redd av dette, sier Sæther. Han har også vært i kontakt med skolesjefen i Molde, og kommer til å legge ut informasjon til foreldrene på skolens nettside.