Anita Strand Eriksen fra Molde har vokst opp med brettspill hos farmor, og har lagt ned mange timer foran puslespillbrettet sammen med kjæresten Mark Speed. Da de begge, med noen måneders mellomrom, fikk hjernerystelse etter ei vannsklieulykke, ble pusling redningen. For hva skal man gjøre når man ikke kan se på tv, bruke nettbrett eller datamaskin?

Det var da de fikk idéen om å utvikle et eget puslespill

Et spill som betyr noe

– Idéen kom for cirka ni måneder siden. Vi ville lage et pusespill som betydde noe for oss. Da falt valget på Moldepanoramaet. Både Mark og jeg er fjellfolk, og elsker å gå på toppturer. I tillegg er panoramaet noe alle har et forhold til i området vårt, sier Eriksen.

Men det var ikke bare enkelt å få produsert sitt eget puslespill. Heldigivs kjente Mark en fotograf som kunne forevige panoramaet.

– Bildet er tatt av Einar Engdal, som gjorde en fantastisk jobb. Problemet oppsto da vi skulle finne en fabrikk til å produsere spillet. Det var ikke så mange som kunne lage et panorama-puslespill, forteller Mark Speed.

Etter grundig research fant paret til slutt en fabrikk i Polen som kunne levere et spill i den kvaliteten de ønsket.

– Hele spillet er inspirert av utsikta vi er så heldig å få se hver dag. Jeg har reist verden rundt, men har aldri sett ei finere utsikt enn den vi har i Molde. den endrer seg hele tida, og er aldri lik, sier Speed.

Fra idé til produkt

Paret har gjort alt arbeidet selv fra idé til ferdig produkt med eske og tekst.

– Det å få en idé og til slutt sitte med det ferdige produktet i hånda er veldig spesielt. Det har vært kjempegøy. Vi har jo vanlige jobber ellers, ler Eriksen. Begge ser klart for seg hvordan puslespillet skal benyttes.

– Vi er litt romantiske av oss, og er veldig glad i jul og julestemning. Vi har en liten drøm om at puslespillet kan føre familier og folk sammen i jula og ellers. Det er en aktivitet alle kan være med på, sier Eriksen.

Ikke vanskelig

Etter at puslespillet kom for salg har de fått mange gode tilbakemeldinger, og jungeltelegrafen har gått sin gang.

– Men det var et par som var bekymret for at spillet skulle være vanskelig, siden det er mange blå brikker. Men det er ikke så vanskelig, altså. Alle fjell har navn, og bokstavene gjør at det blå brytes opp, sier hun.

Flere har også fortalt at de har puslet spillet ferdig, limt det sammen, og hengt det på veggen.

– Vi har faktisk gjort det selv også! Det passer veldig bra for veggmontering. Det er ei fin gave til dem som ønsker seg et bilde av panoramaet. Selv om det innebærer litt arbeid før det kan henges på veggen. Men det er jo en del av moroa. Vær så god, her har du panoramaet, men du må lage det selv, humrer Eriksen.

Jobber med samarbeid

De har fått henvendelser både fra inn- og utland fra utflytta moldensere som savner hjembyen.

– Folk i USA, England, Stavanger, Nord-Norge, flere plasser. Det er veldig kjekt at så mange har lyst på puslespillet vårt. Det viser at folk er veldig glad i hjemplassen sin, og at utsikta har ei spesiell betydning for veldig mange, sier Eriksen, som synes det er litt rart at ingen har tenkt på dette tidligere.

– Vi har hatt stand på Moldetorget hvor vi har solgt spillet, og det er flere som lurer på hviket selskap som står bak. Men da må vi fortelle dem at det «bare» er oss, sier hun, og forteller at de jobber med et samarbeid med bokhandlere om salg av spillet til neste år.

Foreløpig har de laget 1000 puslespill, og paret er lystne på å starte flere prosjekt.

– Vi har tenkt tanken, for det har vært veldig gøy, sier Eriksen.