Molde kommunestyre vedtok torsdag budsjettet for 2018. Der ligger det 13 millioner kroner til utskifting av lysarmaturer til gatelysa i Molde.

I 2017 begynte arbeidet med å skifte 1500 gamle lysarmaturer med kvikksølv-pærer. Om lag halvparten er ferdig, resten skal fullføres i 2018. Dette arbeidet koster 6 millioner kroner, som har blitt bevilget tidligere.

3000 armaturer

De 13 millionene som skal brukes neste år dekker kostnaden til å skifte 3000 armaturer som har natrium-høgtrykk-pærer. Totalt blir det altså 4500 armaturer som blir skiftet fra 2017 til 2018 til en samlet kostnad på 19 millioner.

– Vi skal nå legge ut en anbudskonkurranse på nyåret, for å finne et firma som kan ta jobben med de neste 3000 armaturene. Det nye oppdraget har en så stor økonomisk ramme at vi ikke kan videreføre avtalen vi har med firmaet som jobber med de 1500 første armaturene, sier avdelingsingeniør Roger Rekdal i Molde bydrift.

Han forteller at det ikke er laget noen framdriftsplan for hvor de skal begynne utskiftingen av de 3000 armaturene enda. Men alle skal være ferdig i løpet av 2018.

Reduserte kostnader

Utgiften til utskiftingen skal dekkes inn av reduserte driftskostnader og strømutgifter. Den årlige innsparingen på strøm og vedlikehold er på en million kroner. I tillegg trekker Rekdal fram fordeler med LED-teknologien.

– Det blir i mange tilfeller bedre lys enn i dag. Vi unngår at pærene ryker, slik at det blir mørke armaturer, slik det er flere steder i byen i dag. LED gir oss mer stabilitet og lengre levetid, samt mindre vedlikehold og lavere strømforbruk, sier Rekdal.

– Der pærer har røket nå, blir det byttet pære eller venter man til nye armaturer kommer på plass neste år?

– Vi bytter pærer på skoleveger, i gangfelt og kryss, generelt steder hvor vi vurderer det som trafikkfarlig at pæra er gåen, sier Rekdal.

Klare for nattsenking

Når armaturene skal skiftes, vil det i lyktestolpene av stål bli bytte av sikring i bunnen av stolpen, samt armatur. Der det er tremaster blir det bare armaturen som byttes.

– De LED-armaturene som nå er satt opp, og de som blir montert neste år, er klare for nattsenking. Det betyr at de kan dimmes ned på natta. I dag slås gatelysene av om natta. Med de nye LED armaturene kan vi i perioder nattsenke gatebelysningen, forklarer Rekdal.

Avdelingsingeniør Roger Rekdal med en lyktestolpe før det ble skiftet armatur på den tidligere i høst. Foto: FOTO: ERIK BIRKELAND