Under Molde Næringsforums silde- og tapasbord på Quality Alexandra Hotel torsdag oppsummerte hun året som har gått, og tok samtidig et blikk inn i glasskula framover.

– Oppsummert har 2017 vært et år preget av at bakrusen tok oss, etter mange års kontinuerlig vekst. 2017 har vært et krevende år, men også året hvor det snudde, sa Britt Flo.

Tapte 1.200 arbeidsplasser

Hun viste til at regionen gikk inn i 2017 etter å ha tapt 1.200 arbeidsplasser i åra 2014–2016.

– Fram til nå har vi hatt vekstimpulser av den storstilte utbygginga på Nyhamna, Utvidelsen er nå ferdig. Arbeidsplassnedgangen vises igjen på temperaturmålerne for regionen i 2017. Molde og regionen har bråstopp i folketallsvekst. Innpendlinga har gått tilbake. Aktiviteten på flyplassen går ned. Og det tar lengre tid å selge bolig, sa Britt Flo.

– Ingen svartmaling

Hun konstaterte at det likevel ikke har vært noen svartmaling.

– Det har ikke engang vært noen tendens til depressive oppslag i RB, eller sutring fra næringsliv eller samfunnsliv for øvrig, sjøl om de siste åra har gitt grunnlag for høglytt klagesang. Svaret er innlysende: Alle krefter har vært brukt på å se framover, hva vi er gode på, hva vi kan utvikle og hvordan vi kan tjene penger framover, sa Britt Flo.

Mange lyspunkt

Hun framholdt at mentaliteten og kulturen for å fokusere på mulighetene, kanskje er den største krafta til regionen. Det tror hun vi også vil se resultat av i åra som kommer.

– Vi har mange gode eksempler på bedrifter som ser muligheter, sa Britt Flo.

Hun trakk fram mange lyspunkt som nå preger situasjonen i regionen.

– Det er nå tre hovedtrekk: Bedriftene har økt omsetning og økt inntjening. 2016-tallene viser vekst. 3.050 bedrifter i regionen økte omsetninga med 3,5 prosent fra 2015 til 2016. I 2015 var det en nedgang på 2,2 prosent. De 10 største bedriftene i regionen økte omsetninga med 10 prosent og inntjeninga med knappe fire prosent. Det viktigste er at bedriftene i regionen tjener penger. Driftsmarginen har økt fra 4,3 til 6 prosent i 2016, Men fortsatt er det 40,6 prosent som har negativ driftsmargin, og 14,0 prosent som har negativ egenkapital, påpekte Britt Flo. Hun la til at Molde skårer litt bedre enn nabobyene på alle disse tallene.

– Og arbeidsledigheten er på veg ned. Det lover godt. Og det beste tegnet er at nærings- og arbeidslivet trenger nye folk. På Romjulstreffet 4. juledag; kommer 30 bedrifter som har 70 stillinger de ønsker besatt, sa Britt Flo.

Store prosjekt kommer

Britt Flo listet så opp de mange store prosjektene som er på gang, med nytt sjukehus på Hjelset til 4,1 milliarder kroner og ny E39 Lønset-Hjelset som de største. Møreaksen, innfartsveg og bypakken er inne på NTP, og kan bli igangsatt i løpet av få år.

– Vi er godt stilt. Det kommer flere utbygginger og satsinger som skal realiseres framover. De vil gi aktivitet, og være motorer for utvikling regionalt, sa Britt Flo.

Hun trakk bl.a. fram at handelsbyen Molde og sentrum vil løftes med Bilbyen Molde på Eikrem, og de nye vekstmuligheter det gir i Lingedalen. Molde har ifølge Britt Flo mistet aktører på grunn av liten kapasitet, noe som har stoppet vekst. Og Sjøfronten og nytt Torg til 130 millioner kroner er vedtatt og oppstartet

Molde Næringsforums silde – og tapasaften. Foto: Egil H. Torvik