Fræna: – Hadde kommunen begynt byggingen på Sylte skole neste år kunne vi valgt å la barna gå på Malme den tida det tar å bygge. Men nå når alt er utsatt igjen så sier vi stopp, sier Horsgård.

Løgn

Torsdag kveld vedtok kommunestyret i Fræna å sette utbyggingen av Sylte og Haukås skoler på vent. Sylte skulle etter planen bygges ut for å ta imot elevene fra Malme skole som er vedtatt nedlagt. Men usikker kommuneøkonomi gjorde at flertallet fulgte Arbeiderpartiets forslag om å utsette.

– Politikerne i Fræna farer med løgn. Vi ønsker ikke å ta noen, men jeg er veldig skuffet på barnas vegne, sier Horsgård.

Ikke likhet

Horsgård er spesielt skuffet over Arbeiderpartiet som ved siste valg lovet skoleutbygging på Sylte og Haukås.

– De begrunner vedtaket sitt med at alle barna i Fræna må behandles likt og at andre ikke skal komme i samme situasjon som på Malme. Men å bruke det som argument for å ikke bygge ut på Sylte og Haukås henger ikke i hop. Jendem får ny skole, vi får ikke, da er det forskjell.

– Gir ingen mening

Forholdene på Malme skal imidlertid bedres. Kommunestyret vedtok at kommunen så raskt som mulig skal sette inn tiltak på Malme for at barna skal ha et trygt og godt skolemiljø. Skoledriften ved Malme skal så avvikles innen skolestart høsten 2018.

Horsgård har liten tro på at det blir en god løsning.

– Det gir ingen meningen at man skal bruke penger nå på pusse opp skolen og så stenge den til sommeren.

I kommunestyret sa Arbeiderpartiets Jan Arvid Dyrnes at brakkeskole ikke var usannsynlig når Malme stenges høsten 2018. Og at det kan bli bra.

–Det jeg har sett på av denne type midlertidig løsninger er faktisk svært bra i forhold til de forholdene som er på Malme skole i dag, mener Dyrnes.

Horsgård er ikke enig.

– Hvis løsningen blir brakker på Sylte så er det en veldig dårlig løsning på lang sikt. Hvordan skal da barna få gym, sløyd og heimkunnskap, slik de har krav på. Vi trenger en ordentlig skole, ikke en dårlig midlertidig løsning.

Vurderer privatskole

FAU har nå kontaktet helsemyndighetene for å få en vurdering av forholdene på Malme skole.

– Vi ønsker å få stengt skolen. Forholdene er ikke egnet til skole, inneklimaet er dårlig, mange klager over hodepine etter en skoledag - barn som aldri har vært plaget av det før.

Horsgård sier til Romsdals Budstikke at det kan bli aktuelt med å forsøke å få etablert en privatskole i Malmefjorden.

– Det har vært snakket en del om det. Det kan kanskje ødelegge elevgrunnlaget for kommunens skoleplaner. Men vi må tenke på oss sjøl. Det nytter ikke å stole på politikerne.

Lekkasjer flere steder på Malme skole. Foto: VIDAR RYTHER MYKLEBUST