Det betyr at utbygging av Sylte og Haukås foreløpig settes på vent, men med sikte på å bli innarbeidet i investeringsbudsjett for 2019. Meningen var at elevene på den vedtatt nedlagte Malme skole skulle flytte over til Sylte skole når den ble bygget ut.

– Jeg har stor forståelse for at foreldrene ved Malme skole er forbannet. Det hadde jeg også vært, sa Jan Arve Dyrnes da han la fram Arbeiderpartiets forslag.

For å bedre forholdene for elevene på Malme vedtok kommunestyret derfor at rådmannen så raskt som mulig skal se på tiltak for Malme skole. Kommunestyret forventer at skoledriften avvikles ved Malme skole innen skolestart høsten 2018. Men utbygging på Sylte blir det altså ikke nå.

– Vi er nødt til å sette foten ned og ta en tenkepause. Vi ønsker ikke at andre barn i kommunen skal opplevde det samme som på Malme. Men med de investeringer som foreligger nå så vil det være null til andre investeringer. Realiteten er at det vil sette oss på hurtigtoget tilbake til Robek, sa Dyrnes.

– Egendefinerte fakta

Dyrnes tok også et oppgjør med dem som mener at økonomien vil bli bedre i åra framover enn det rådmannen mener.

– Budsjett er for viktig til at vi kan operere med egendefinerte fakta. Vi må ta faktabaserte beslutninger. Det spres rundt med millioner på fond her og der, inntekter på framtidig salg av næringsareal. Og pengene blir brukt mange ganger. En dag til skole, neste dag til kulturhus, tredje dag til drift. Men det er ikke flere pengesekker, det er en.

– Vi må nesten stole på tallene som rådmannen legger fram for oss, sa Dyrnes.

Skuffet ordfører

Ordfører Tove Henøen fra Sp har kjempet for å gå videre med investeringsplanene for Sylte og Haukås skoler. I sin tale understreket hun viktigheten av at kommunen nå gjennomførte de vedtatte tiltakene, blant annet de vedtatte skoleutbyggingene.

– Da jeg ble ordfører hadde jeg som mål å opprette tilliten til politikerne og at kommunen nå skulle vise langsiktighet og forutsigbarhet, og få gjennomføre tiltak. Endelig skulle vi få lagt ned Malme og flytte elevene til Sylte. Endelig skulle vi satse på Elnesvågen. Det var et prosjekt vi var sammen om og skulle bruke fire år på. Nå får jeg altså pepper for å være for positiv og framoverlent. Hvorfor skal vi være så negative? Vi har snudd store driftsunderskudd til store overskudd, sa Henøen, og la ikke skjul på at hun var skuffet over motstanden mot investeringene.

– Det som skuffer meg er at man ikke skjønner hvor mye det betyr for folk at det er en trygg skole og et trygt oppvekstmiljø nær heimplassen. Min bekymring er at det fortsatt går elever i dårlige skolebygg. Spesielt Malme, men også Haukås.

– Min bekymring er at det kommer til å koste oss dyrt å utsette, sa Henøen.

Arbeiderpartiet, Høyre, Venstre, Frp og to representanter fra KrF sikret flertall for Arbeiderpartiets forslag. KrF var delt, Nils Christian Harnes støttet Sp.

– Det er dyrt å utsette utbyggingene ett år. Investeringene må vi ta uansett, denne tenkepausen blir den dyreste pausen vi har hatt på lenge. Vi har det handlingsrommet vi trenger nå, sa Harnes.

Rådmannen skal vurdere skolestruktur

Kommunestyrets vedtak innebærer også rådmannen skal bruke 2018 på å vurdere skolestruktur for Sylte og Malme, Haukås og Tornes.

– Kommunestyret vil bruke 2018 til å vurdere kommuneøkonomien, herunder hva som vil gi den beste skolen, sa Dyrnes i begrunnelsen for forslaget.

Både Høyre og Arbeiderpartiet understreket at det skal bygges skole – etter at man har tatt en tenkepause og fått oversikt over økonomien og de usikre faktorene, blant annet konsekvensen av at den såkalte maskinskatten faller bort, virkningen av den nye lærernormen og økte driftsutgifter i omsorgssektoren.

– La det være klinkende klart: vi skal bygge skole, sa Arne Stavik fra Ap.

Øyvind Panzer Iversen fra Høyre sluttet seg umiddelbart til Stavik.

– I dette tilfelle kan jeg sette to strek under svaret fra Stavik: Vi skal bygge skole.

Ordfører Tove Henøen (Sp). Foto: Vidar Ryther Myklebust