MOLDE: – Forslaget deres er tenkt til media og ikke her, så slik sett kunne dere levert det rett til Romsdals Budstikke, sa Aps Frank O. Sæther om SVs lange ønskeliste med tilleggsforslag til 2018-budsjettet.

En storstilt styrking av skole, barnehage og pleie og omsorg, samt mer skolesvømming, kultur, ungdomsklubb og skolefrukt til 30 millioner ville SV ta inn med økt eiendomsskatt.

– Det burde ikke overraske at vi vil litt mer, og vi er tydelige på at vi har lyst til å øke eiendomsskatten. Med bunnfradrag på 350.000 kr blir den heller ikke usosial, svarte Kim Thoresen-Vestre (SV), og ba også om kutt i ordførerlønna fra 11 G (1.029.974 kr) til 10 G.

Sammen om svømming

SV ble tatt i forsvar fra den andre siden av det politiske landskapet, som reagerte på at flere gjorde narr av SVs forslag:

– Jeg skal ikke bruke stygge ord her, men det må jammen være lov til å fremme forslag i et kommunestyre, sa Sindre Pedersen (Frp). Sammen med SV foreslo han å styrke skolesvømmingen 1 mill. mer i året enn rådmannens forslag.

– Nå har vi betalt underskudd på Moldebadet i flere år, uten å få noe for pengene. Ved å øke rammen, går badet i balanse og flere barn lærer å svømme, påpekte Pedersen, som sitter i styret for badet.

Forslaget ble støttet av SV, BOR, Frp og 1 KrF (Inger Cecilie Frisvoll), som ikke var nok.

Brei enighet

Stor enighet preget ellers budsjettet for 2018, som beskrives som «fortsatt stramt», men som investerer mer i nøkkelprosjekt for byen. Blant dem er Sjøfronten 1, 2 og 3 for i alt 264 mill., Molde Idrettspark 108,5 mill., Reknes Terrasse 82,1 mill., ombygging/renovering av Fabrikkvegen 4-6-8 for 92 mill. og nye Nobel for 49,0 mill.

Det vanket ros til rådmann og administrasjon fra mange parti. Så var også formannskapets innstilling nøyaktig den samme som rådmannens.

Tiltak for eldre nedstemt

Frp forsøkte seg med et verbalforslag for å igangsette planlegging av flere sjukeheimsplasser på Skåla og Kleive nå.

– Vi kan ikke bare fortsette å «ta til orientering» de høge tallene med utskrivingsklare som blir liggende på sjukehus. Dere sier «vent på Nobel», men det er folk som ikke har tid til å vente, sa Ann Elida Solheim, men støtten fra Sp (3), SV (3) og MDG (2), i alt 12, var ikke nok.

Øvrige partier viser til at arbeidet med ny helse og omsorgsplan fram mot høsten 2018 skal kartlegge behovet, før nye tiltak.

– Vi har forpliktet oss til å ha disposisjonsfond på fem prosent i ny kommune, men det tror jeg ikke tas på alvor der ute. Antonbua har blitt en farse som aldri tar slutt, sa Terje Tovan. Foto: Kjell Langmyren