I år har tobarnsmor Cathrine Myrland (37) brukt mye tid på å skrive bok. Hun har skrevet om hvordan livet ble snudd på hodet sommeren 2015. Det var da hun fikk vite om evnene sine. Boka heter «Healer over natten» og er gitt ut i et opplag på 1000. Cathrine understreker at hun er en helt vanlig kvinne, men at hun har noen evner og egenskaper som ikke er helt A4.

– At jeg har evnen til å helbrede, at jeg kan kommunisere med døde og at jeg renser hus, betyr ikke at jeg er tullerusk.

– Jeg lever et vanlig liv, men har en litt annerledes arbeidsoppgave. Men det er heller ikke så uvanlig som mange kan tro. Altså å ha kontakt med det åndelige, understreker Cathrine Myrland.

Elsker hunder

Vi sitter i stua hennes på Kleive. Cathrine er enslig mor. Dattera på ni og sønnen på seks er på skolen. 37-åringen serverer kaffe og pepperkaker. Tre viltre hunder springer rundt på stua. Cathrine elsker dyr og driver med oppdrett av hunder. Før vi kommer inn på det åndelige igjen, skal vi høre litt om bakgrunnen hennes.

– Jeg er oppvokst på Hjelset. Jeg utdannet meg innen markedsøkonomi i Bergen, men begynte å jobbe i dyrebutikk allerede som 14-åring. Som 25-åring ble jeg 100 prosent ufør. Dette på grunn av en sjelden revmatisk sjukdom som ga meg store plager. Blant annet med hjertet og lungene. Jeg bodde i Oslo da. Over natta gikk jeg fra å være butikksjef til å sitte i sofaen uten arbeidsevne. Jeg flyttet til Skjevikåsen. Der satt jeg i stua og stirret i veggen, sier Cathrine.

Etter hvert flyttet hun til Steinkjer og stiftet familie. Men etter at sønnen ble født var Cathrine så utslått og tom for krefter at hun ikke greide stort de neste to årene.

Vært gjennom mye

– Jeg har vært gjennom en god del. Sjukdom, uføretrygd og samlivsbrudd. Det som ikke tar livet av deg, gjør deg sterkere. At jeg ble ufør tror jeg nok er årsaken til at jeg greide å stabilisere helsa. Jeg unngikk stress og kunne styre dagene sjøl. Så flyttet jeg og ungene til Kleive etter bruddet. Jeg ville heim til fjella. I dag føler jeg meg mye sterkere og bedre enn for ti år siden. Takk og pris for det, sier Cathrine.

Med en flokk hunder og en stor kjærlighet til fjella, har fysisk aktivitet også hjulpet vesentlig på Cathrines helsesituasjon. Nå er hun mer opptatt av å hjelpe andre. Det var sommeren 2009 at hun fikk sitt første møte med det åndelige, med den andre siden.

Ånd med vadmel

– Jeg gikk tur i Kloppadalen med hunden Vicky. Da så jeg plutselig en mann med vadmelsklær og rallarhatt. Men det var ikke en fysisk levende person. Det var en ånd. I ettertid har jeg forstått at det var min oldefar. Etter det begynte det å skje ting. Jeg så avdøde slektninger som viste seg å være mine hjelpere. Det var ikke skummelt. Hele livet har jeg vært tiltrukket av det åndelige.

Fra 2009 til 2015 opplevde Cathrine mye i katagorien «paranormalt». Hun så mange forskjellige ansikt, det var stadig uforklarlig aktivitet i huset. Hun syntes det var litt slitsomt å ikke kunne gjøre noe med det.

– Sommeren 2015 falt brikkene på plass. Da ble jeg fortalt av den verdenskjente spåmannen Dr. Henning Hai Lee Yang at jeg hadde varme hender. Jeg skulle behandle folk. Det var ikke noe jeg trodde at jeg hadde forutsetninger for å gjøre. Det gikk et par uker. Så begynte det å prikke i hendene. Jeg bare skjønte at NÅ aktiveres jeg. Et par uker seinere la jeg hendene på ei god venninne. Da så jeg tvers igjennom henne. Muskler, skjelett, sener. Jeg ble litt hektet. Jeg hanket inn slekt og venner for at jeg skulle øve meg, ler 37-åringen.

Tåler skepsisen

Cathrine er fullt klar over at det er skeptikere der ute som vil trekke på smilebåndet og riste på hodet over det hun påstår. Det tåler hun. Det kommer mer.

– Ikke lenge etter førte jeg ei ånd over i lyset for første gang. Jeg skal forklare. Når et menneske dør brått og uventet i ei ulykke eller av hjertestans, for eksempel, så er man ikke forberedt på det. Den dette har skjedd med blir hengende igjen i et slags mellomstadie. Dette er ånder som går igjen, for eksempel i boliger. Det kan føles kaldt og ubehagelig. Dette er ei ånd som trenger hjelp for å gå inn i lyset. Komme seg videre. Jeg har ikke gått et eneste kurs. Kun blitt fortalt av hjelperne mine hva jeg skal gjøre, hevder tobarnsmora.

Renser mange hus

Cathrine har mange oppdrag med å «rense hus» i nærområdet. Hun forteller også at hun har evnen til å snakke med dyr. Men det viktigste for Cathrine er tross alt å hjelpe mennesker.

– Jeg lever med sjukdom sjøl og greier til en viss grad å sette meg inn i situasjonen til flere av de som ønsker min hjelp. Det må være en mening med evnene jeg har fått. Jeg behandler folk holistisk, altså rettet mot både kropp og sjel.

– Hjalp lam mann

Alt fra angst og depresjon til prolaps, mageproblem og skuldersmerter. Jeg har jobbet med en mann som fikk hjerneslag og ble lam. Etter fire måneder var han på beina. Jeg har skrevet om han i boka, sier Cathrine Myrland til Romsdals Budstikke.

Foreløpig ønsker hun ikke å jobbe med kreftpasienter.

– Det har jeg ikke tatt sjansen på, rett og slett. Kreft er komplisert og alvorlig, det er helsevesenet sin arena.

Hun gir ut boka «healer over natten» for å hverdagsliggjøre kontakt med det åndelige. Energi gjelder like mye om folk lever eller er død, hevder Cathrine. Hun ønsker at folk skal forstå at det «paranormale» ikke er så dramatisk og «farlig» som man kan få inntrykk av i enkelte tv-program.

Vil normalisere

– Jeg ønsker å normalisere begrepet energi. Å ufarliggjøre det som skjer rundt oss som vi ikke kan forklare. Jeg føler at det er mitt oppdrag. Det er mer mellom himmel og jord enn hva mange tror. Dette skriver jeg om i boka. Det er ei folkelig og jordnær bok som også henvender seg til skeptikerne.

– Jeg er glad i å skrive. Og jeg skriver for å forklare at jeg er en helt vanlig kvinne som har levd et nokså vanlig liv, tross sjukdom og annen motbør. Jeg er ikke eksentrisk. Jeg oppdrar to barn, jeg driver med hund, jeg er glad i naturen og har gode venninner jeg liker å være sammen med. Målet mitt er at det andre jeg driver med ikke skal være så tabu, sier Cathrine Myrland – en kvinne som har et utvidet «dekningsområde».

– Det som driver meg og som gir meg den ultimate gleden, er når jeg kan gjøre en forskjell for folk. Enten det gjelder helseplager eller husrens. Det gir meg også bedre helse og mer energi å hjelpe andre, sier 37-åringen, som har enkeltpersonforetaket Cathrines Alternativ.

Cathrine Myrland (37) fra Kleive har gitt ut boka «Healer over natten» i et opplag på 1000. Foto: Eirik Heen
Cathrine Myrland (37) fra Kleive med hundene Ebba (t.v.) og Diva (på fanget). Foto: Eirik Heen