MOLDE: Mange tok ordet i kommunestyret torsdag, men ingen stemte mot tidenes grundigste planprogram for eldreomsorgen i Molde kommune.

Selve planen ventes neste høst, men politikerne er uenige om hva som må til av akutte tiltak i mangelen på sjukeheimsplasser i kommunen.

– «Lengst mulig i egen heim» synes å ha blitt en sovepute for Høyre, tordnet Harald Valved (Sp).

– Når vi i år trolig må betale 10 millioner for ferdigbehandlete pasienter på sjukehus, burde vi ha sett utfordringen for lenge siden. Vi får ikke noe gjenbruk for disse pengene. Vi burde ha noen øyeblikkelige tiltak, men de blir nedstemt her, sa Valved og viste til budsjettforslaget fra Frp om å starte en utredning nå om flere sjukeheimsplasser ved Kleive og Skåla omsorgssenter.

Der ble de tolv stemmene fra Frp, SV, SP og MDG ikke nok.

– Snarest mulig flere plasser

Til budsjettet for 2018 pekte Molde Eldreråd på at det fremdeles er underbudsjettering i helse- og omsorgssektoren.

Til planprogrammet var de enda tydeligere, og viste til en «vanskelig situasjon i eldreomsorgen i Molde over lengre tid»:

– Det bør settes i gang planlegging/utredning med utvidelse av antall sykehjemsplasser. Dette med sikte på snarest mulig innpassing i budsjetter og økonomiplaner. Eldrerådet er opptatt av å ha verdige forhold. Det må være et mål at sykehjemskapasiteten bygges ut slik at enerom til alle kan gjennomføres fullt ut, samtidig som at kapasiteten til heimesjukepleie/heimetjenester tilpasses behovet, skriver rådet.

Må vite behovet først

Som i budsjettsaka viste posisjonen til at arbeidet med ny helse og omsorgsplan i 2018 skal kartlegge behovet, før nye tiltak settes i gang.

– Det er veldig viktig at vi gjør arbeidet godt, og tar analysen først og tiltakene etterpå. Vi må også lære av forrige plan («Lengst mulig i egen heim», journ.anm.) sa Høyres gruppeleder Gerd Marit Langøy.

– Sett fra Kostra, brukte vi ganske mye per sjukeheimsplass. Vi greide ikke å identifisere hvorfor, men vet at vi må lenger ned i omsorgstrappa for å få pengene til å strekke lengst mulig. I forrige plan satset vi på hverdagsrehabilitering og økte rammer til heimetjenesten. Men så er det ikke alltid nok. Behovene er store, og feltet er utrolig utfordrende. Det blir det også i framtida med demografien vi har, slo Langøy fast.

Frank O. Sæther (Ap) pekte på at man må se hvor behovet i kommunen er størst, før man bygger ut et sted:

– Vi er nødt til å være nøkterne og handle på grunnlag av fakta. Tjenestene skal være der folk bor, også i nye Molde.

Vil lage senior-borettslag

Borgerlisten oppfordret derimot til å tenke helt nytt om hvordan framtidas eldre kan bo.

– I Borgerlisten har vi diskutert «senior city»-modellen, som er boliger eldre eier sjøl, men som er knyttet sammen. Det er også sparte penger for kommunen! Tenk bare på hvor mye tid heimesjukepleien bruker på transport i dag. Timene deres bør brukes hos folk, istedenfor i bilen, sa Terje Tovan og ba politikerne være obs på sentrumsnære tomter:

– Vi har få igjen i Molde. Kvam vil for eksempel kunne egne seg for et slikt prosjekt, sier Tovan.