Hjelset: – Den forrige uka var ei fantastisk uke for SNR-prosjektet, Helse Møre og Romsdal, og alle pasientene. Endelig ble det nye sjukehuset vedtatt, og nå er det under tre uker til vi er i gang, innledet Ketil Gaupset prosjektsjef for SNR (Sjukehuset Nordmøre og Romsdal).

Han kunne ønske velkommen til informasjonsmøte i klubblokalene til IL Hjelset/Fram på Skjevika. Etter noen innledende ord, ga han mikrofonen til rivningsgeneral Svein Inge Wiggen i Sjukehusbygg, som tidligere på dagen hadde vært rundt på området med entreprenøren for rivinga, AF Decom.

– Vi vil starte like på nyåret med å rigge til miljøsaneringa. Det er ikke bare gå løs på bygget, det er sterke føringer på hvordan ulike rivemasser skal behandles og sorteres. Den største jobben blir å strippe bygget fullstendig innvendig, forklarte Wiggen.

Riving del 1

Hovedrivinga har man tatt sikte på å komme i gang med 27. februar, og den skal være ferdig 1. juni.

– Dere vil snart se at vi er i gang på området, for å klargjøre tomta til nytt sjukehus, sa Wiggen.

Han pekte på kart og illustrasjoner for å vise hva som skal rives, og hva som skal beholdes.

– Når vi er ferdig med del 1 av rivinga er det bare paviljong A og B, samt teknisk sentral og storkjøkkenet som står igjen. Dette skal først rives når nysjukehuset er tatt i bruk, og aktiviteten som foregår i de lokalene har flyttet, forklarte prosjektlederen for rivinga.

Det ble påpekt av det gamle stabburet og museumet som er på området ikke skal rives, det skal flyttes og bevares.

Fokus på mjuke trafikanter

Når maskinrivinga av betong og tegl starter, er hovedutfordringa støvet det gir. Her forklarte Wiggen forsamlingen hvordan man bruker vann for å dempe støvet.

Prosjektledelsen og entreprenøren har hatt tett dialog med de ansatte som skal jobbe i psykiatribyggene på området mens riving og bygging pågår.

Etter spørsmål fra salen ble det påpekt at rivingsprosjektet ikke vil medføre den store trafikkøkningen langs Opdølvegen.

Neste sekvens av informasjonsmøtet handlet om infrastruktur rundt det nye sjukehuset, med særlig fokus på byggeperioden. Entreprisen for oppdraget med å oppgradere Opdølvegen fra Opdølelva og ned forbi sjukehuset gikk ut for to dager siden, og tilbudene skal nå vurderes fram mot en forventet kontraktsinngåelse den 19. januar. I mars vil arbeidet med infrastruktur starte, og her er det løsninger for mjuke trafikanter særlig i fokus.

– Vi vil ha gjerder rundt dagens gang- og sykkelveg, slik at skolebarn og andre mjuke trafikanter kan bruke den som idag mens bygginga pågår, fortalte Jasmin Dervišević, prosjektleder for infrastrukturarbeidet, og pekte videre på andre løsninger for mjuke trafikanter som vil komme på området på sikt.

Opdølvegen skal være ferdig i november, og vil fra da av være åpen for normal trafikk mens byggingen av nysjukehuset pågår.

Stenger lokalveg

Noe av det første beboerne nærmest sjukehustomta vil merke, er at kommunen stenger Langåsvegen i vest, og åpner den i øst. Kommunen har overtatt vegen, og jobber nå med å få på plass løsninger for å oppgradere kapasiteten gjennom Åsvegen østover. I hovedsak er det 12 boenheter som blir berørt, og beboerne må endre kjøremønster.

Roger Rekdal fra Molde bydrift informerte om kommunens planer for denne vegen og tilkomst som er kommunalt ansvar, før Hallgeir Brudeseth i Statens vegvesen tok en gjennomgang av E39-prosjektet. Mange var nysgjerrige på kryssløsningen der den nye vegen fra Lønset til Hjelset møter dagens kryss og avkjøring til sjukehuset.

Legger til rette for buss

– Dette blir fylkets beste veg. Det er den første som bygges ny med midtdeler, og det blir mye forbikjøringsfelt og fire felt i bredden på det meste. Vegen vil spare noen minutter i kjøretid, men den vil spare bomiljøet rundt, sa Brudeseth.

Det er en kjent sak at dagens veg på strekningen er underdimensjonert i forhold til trafikkmengden, noe beboerne i sentrum av Hjelset særlig merker.

Avslutningsvis kom det noen spørsmål om opplegg for kollektiv transport til og fra sjukehuset, hvor Gudmund Moen bekreftet at det blir busslommer både for TimesEkspressen og lokalbuss rett utenfor hovedinngangen på sjukehuset.

– Det skal være lett tilgjengelig for både ansatte og pasienter å bruke kollektiv transport, sa Moen.