Mandag skrev Rbnett at julefeiring i domkirkekjelleren gjentas i år etter stor suksess i fjor. En artikkel som kokk og innehaver av Solems selskap & catering, Per Olav Solem, reagerte kraftig på. I et innlegg på Facebook skriver han at han sponset og lagde mat til 75 deltakere i fjor, og føler seg lurt av arrangørene.

Han mener han fikk forespeilet at julaftenfeiring i domkirkekjelleren var for dem, som av ulike grunner, ikke hadde råd til å feire jul. Kirkeverge Hans Kristian Nes, mener det dreier seg om misforståelser, og ønsker å ordne opp internt med Solem.

– Ville vite hva det innebar

– Det er mange som spør meg om å bidra med mat i juletida. Derfor er jeg veldig nøye med hvem jeg takker ja til. Jeg har lagd mat til Frelsesarmeens varmestue i hele mitt voksne liv. Jeg fikk en forespørsel om å sponse mat til julaftenfeiringa i domkirkekjelleren i fjor, og da ønsket jeg å vite hvem som skulle delta og hva arrangementet innebar. Jeg fikk beskjed om at det var eldre, enslige, mennesker uten fast bopel, og de som ikke hadde råd til å feire jul. Det var også åpent for mennesker med rusmisbruk, en gruppe som ligger hjertet mitt nært. Derfor sa jeg ja til både å sponse og å delta på arrangementet, sier Solem.

– Fikk sjokk

Han forteller at han fikk opplyst at han skulle lage mat til mellom 10 og 15 personer, men etter at det ble kjent at det var han som skulle lage maten, var det flere som meldte seg på.

– Jeg fikk beskjed om at 15 personer hadde blitt til 75. Det er flott og artig at så mange melder seg på når de hører at jeg skal lage mat, så det var greit for meg. Jeg brukte to døgn på å lage all maten. Men da jeg kom ned i kirka med maten fikk jeg helt sjokk over hvem som befant seg i kjelleren. Jeg hadde sponsa mat til byens «gode forretningsfolk.» Av de 75, var det kanskje 20 som var i målgruppa for kvelden. Jeg vil beskrive det som et skalkeskjul for å kunne ha et familieselskap, sier Solem.

– Hvordan kan du vite at de som var der var «gode forretningsfolk»?

– Det har jeg full dekning for å si. Jeg har jobbet i byen i 15 år, og har over 200 selskap i året på Gildehallen. Jeg kjenner byens næringsliv. Jeg står for hvert eneste ord jeg har skrevet i statusen min på Facebook, sier han.

I ettertid har Solem fått betalt en sum for maten han lagde, selv beskriver han den som symbolsk.

– Jeg reagerte på opplegget i kirkekjelleren med en gang, og ga beskjed om hva jeg mente. Som følge av mine reaksjoner fikk jeg utbetalt en symbolsk sum for julematen i sommer, sier han.

– Ikke forsøkt å lure noen

Kirkeverge, Hans Jakob Nes, synes det er leit at Per Olav Solem føler seg lurt, og forteller at arrangørene på langt nær har forsøkt å lure han.

– Julefeiring i domkirkekjelleren ble arrangert for første gang i fjor. Vi visste ikke hvor mange som kom til å komme. Men arrangementet var for alle som ønsket å feire jul på en alternativ måte. Tilbudet er lavterskel, og alle skal få muligheten til å være med. Derfor tok vi også en beskjeden sum, 200 kroner i fjor, 250 i år. Alle som deltok på feiringa betalte, utenom barn og noen som fikk redusert beløp. Det var ingen som var der for å spare penger. De som var der ønsket å bidra til at andre skulle ha ei fin julefeiring. Det var det som lå i bunn, sier Nes.

Han forteller at det ikke ble lagt skjul på hvem som var i målgruppa.

– Det er de som av en eller annen grunn befinner seg alene på julaften, folk som er skilt, ensomme, de som ønsker ei sosial julefeiring framfor å sitte alene, sier han.

– Ikke bedt om å sponse

Nes mener Solem aldri ble bedt om å sponse, forespørselen gjaldt å levere mat.

– Han kom på banen selv. Vi hadde aldri tenkt at dette ikke skulle betales for. Han publiserte på sin Facebookside at han skulle sponse mat og delta på julaftenfeiring i domkirkekjelleren. Vi ba han heller ikke om å delta, han snudde selv om på egne planer og ønsket å være med. Noe vi setter stor pris på. Rausheten hans høynet kvaliteten og gjorde at arrangementet ble så vellykket som det ble, sier Nes.

Han bekrefter at Solem har fått betaling i ettertid, og forteller at han fikk alle inngangspengene som ble betalt inn i fjor.

Nes reagerer på kommentarene fra Solem om at feiringen er et skalkeskjul for at arrangørene kan ha familiefest.

– Det er feil. De som arrangerte valgte å ha deler av feiringa si i kirkekjelleren for å skape en bedre jul for dem som deltok. De bruker av sin egen tid for å hjelpe og skape noe for andre. De legger ned mange ressurser, både tid og penger, for at dette skal gå. Det er ingen som er der for ei billig julefeiring. De har et engasjement, og velger å ta med seg familien sin for å bidra, sier han.

– Hva går pengene man betaler for julefeiringa til?

– De går til å dekke utgifter til mat. I år har vi avtale med et annet cateringselskap i byen, som leverer julemat for oss. Det er ingen som får noe overskudd av at dette blir arrangert, sier han.

– Håper dette ikke senker terskelen

Nes synes det er ubehagelig at diskusjonen tas i det offentlige rom.

– Jeg vil helst at denne type debatter tas privat. Det er viktig for oss å få ryddet opp i misforståelser og feilopplysninger. Jeg er redd for at denne debatten kan heve terskelen for dem som ønsker å feire jul i kirkekjelleren. Det håper jeg inderlig ikke skjer. Målgruppa vår er alle. Folk kommer med ulikt utgangspunkt, og det er en av årsakene til at det ble så vellykka i fjor. Maten var også en stor del av det. Men når ulike mennesker fra ulike livssituasjoner samles på samme premisser blir det vellykka. Alle bidrar for at det skal bli hyggelig. Det tror jeg det blir i år også, sier Nes.

Kirkeverge Hans Jakob Nes synes det er leit at Solem føler seg lurt. Foto: Kjell Langmyren