I forkant av det pågående håndball-VM var det «Minihåndballjentene» som fikk presentere VM-uttaket sammen med landslagssjef Thorir Hergeirsson. Blant de seksten utvalgte av over 2500 søkere til «Minihåndballjentene» var Johanna Engen Dale (11) fra Elnesvågen Håndball. Hun fikk avsløre at Esbjerg-spiller Vilde Ingstad var tatt ut til å representere Norge i Tyskland.

Må øve på nasjonalsangen

«Minihåndballjentene» gir Johanna spennende muligheter. Hun får være med på landslagssamling, skal spise lunsj med det norske landslaget og får være innløpsmaskot på landskamp. Hun får også besøk av mentor Vilde Ingstad, som skal trene sammen med Johannas lag, Jenter 11, og trolig Jenter 12, som Johanna også trener med.

– Jeg har spilt håndball siden jeg var 4-5 år, og skrev i søknaden at jeg drømmer om å spille på landslaget. Jeg skrev også at jeg brakk foten i vår, og ikke kunne delta på Baldus Cup. Da jeg fikk beskjed om at jeg var tatt, ut begynte jeg å gråte.

– Hva gleder du deg mest til?

– Det blir gøy å gå ut på banen sammen med landslaget og synge nasjonalsangen. Den må jeg forresten øve på i forkant... Hvilken kamp vi skal være maskoter på er ikke bestemt ennå, men det blir etter jul. Det blir også veldig artig når Vilde Ingstad kommer hit til Frænahallen, sier Johanna.

Landslagsambisjoner

På VM-uttaket fikk Johanna møte landslagsspillerne Camilla Herrem og Marit Jacobsen. Hun ser fram til å møte resten av laget på samling over nyttår. Om noen år håper Johanna å kunne ta på seg den norske landslagsdrakta selv, som bakspiller eller strekspiller.

– Målet mitt er å spille på landslaget. Jeg spiller fotball også, men der har jeg ikke samme ambisjoner, sier hun.

– Hvordan var det å få Vilde Ingstad som mentor?

– Jeg var litt spent på hvem som skulle være mentoren min. Siden jeg er 172 cm høy var det greit at det ikke ble for eksempel Nora Mørk. Det hadde sett rart ut hvis mentoren var lavere enn meg. Jeg er veldig glad for at det ble Ingstad, fordi hun er bakspiller og linjespiller, som jeg, sier Johanna.

– Det er en fordel å være høy?

– Ja, det er helt klart. Når jeg møter jevnaldrende er jeg ofte høyere enn dem. Men dette vil kanskje jevne seg ut etter hvert, sier Johanna.

– Hvorfor håndball?

– Det er gøy å få det til. Å motivere andre til å få det til. Og å være sammen som et lag.

Mamma er trener

Mor Birgitte Engen Dale har vært trener for J11 siden starten. Laget har åtte spillere.

– Det er kjekt at vi får besøk av en landslagsspiller. Det motiverer og skaper ekstra engasjement. Jentene trenger noe å strekke seg mot, sier Birgitte.

Johannas storesøster June Dale (18) spiller også håndball, nå på damelaget til Elnesvågen, og var en viktig grunn til at Johanna begynte. June har spilt i Bringserien og vært med på regionsamlinger, med mamma Birgitte som lagleder, og Johanna trofast på sidelinja.

Bra med ambisjoner

June spilte også sammen med nåværende Molde Håndballklubbs og juniorlandslagsspiller Ragnhild Valle Dahl, som gikk gradene i Elnesvågen.

– Ragnhild har alltid spilt ball med Johanna, og hatt glede av å hjelpe henne. Det har betydd mye for Johanna. Johanna har ambisjoner og mål, noe jeg synes er bra. Man kommer ingen vei uten hårete mål. For meg som mor og trener er det viktigste at hun har det kjekt i klubben hun spiller, sier Birgitte.

Johanna Engen Dale ved siden av Camilla Herrem foran til venstre da hun møtte landslagstrener Thorir Hergeirsson og resten av VM-troppen i Oslo. Foto: NTB SCANPIX