Molde: Kvinnelige leger og medisinstudenter, har i et lukket forum utvekslet og delt erfaringer om overgrep, seksuell trakassering, maktmisbruk, diskriminering, utestenging og utstrakt bruk av hersketeknikker. Det har resultert i et felles opprop som over 3600 kvinnelige leger og legestudenter har skrevet under. Også mange fra Møre og Romsdal.

– Økt bevisstgjøring

– Gjennom et flott initiativ fra noen engasjerte kvinnelige leger i foreningen har dette blitt satt på dagsordenen. Det har ført til diskusjoner og økt fokus på noe vi lenge har visst, men ikke tidligere har adressert så tydelig. Det er viktig å få satt søkelyset på, og øke bevisstgjøringen rundt dette. Ikke bare i helsevesenet, men i hele befolkningen, sier Ida Monn Birkhaug.

– Svært høgt tall

En undersøkelse i det lukka forumet på Facebook viser at 20 prosent av de kvinnelige legene som har svart på undersøkelsen har opplevd overgrep eller uønska seksuell trakassering på jobb som leger i det norske helsevesenet.

– Det er et svært høgt tall og vi kan ikke tro at det ikke også skjer i Helse Møre og Romsdal. Siden jeg tok over som leder av Yngre legers forening 1. september har vi ikke mottatt noen varslinger som gjelder våre medlemmer. Det er imidlertid ikke et uttrykk for at det ikke skjer, vi ser stadig at det forekommer, sier Monn Birkhaug.

– Har du sjøl opplevd uønska situasjoner?

– Jeg har tenkt nøye gjennom min yrkeskarriere, og kan ikke si at jeg har opplevd noe alvorlig sjøl. Men jeg har sett andre bli utsatt for det.

Mangelfull varsling

I oppropet peker de kvinnelige legene og medisinstudentene på at den store forekomsten av midlertidige stillinger i helsevesenet gjør at mange vegrer seg for å melde fra om uønsket oppførsel fra kolleger og overordnete i frykt for å få problem med videre engasjement.

– I tillegg forteller mange av dem som har varslet at de blir møtt med en passiv holdning, noe som har gir dem følelsen av egen skyld og skam, sier Ida Monn Birkhaug.

Kartlegging

Oppropet fra de unge kvinnelige legene og medisinstudentene har skapt stort engasjement.

– Oppropet blir også tatt godt imot på arbeidsgiversida. Ved Oslo universitetssykehus og Haukeland i Bergen har de allerede gått i gang med arbeid for å kartlegge utbredelsen av trakassering og maktmisbruk.

Remme tar sterkt avstand

Monn Birkhaug forteller at direktør i Helseforetaket, Espen Remme, under mandagens møte med de foretakstillitsvalgte, tok opp temaet. Remme tok sterkt avstand fra seksuelltrakasering og informerte om at helseforetaket har sine prosedyrer for håndtering av slikt. Dette løftes nå fram som en viktig del av ansvaret til lederskapet i foretaket.

– Vi er veldig glade for at Remme og ledelsen tar opp temaet uoppfordra og spontant. Men det må ikke stoppe med praten, vi ønsker at det skal tas tak i og jobbes med, sier Ida Monn Birkhaug.

Mindre mannsdominert

Lederen i Yngre legers forening i Helse Møre og Romsdal forteller at helsevesenet tradisjonelt sett har hatt en ugunstig maktfordeling og hierarkiet har stått sterkt.

– Menn har hatt de ledende stillingene og slik har ukulturen fått satt seg. Dette kan være i ferd med å snu, det utdannes i dag flere kvinnelige leger enn mannlige. Men jeg synes det er viktig å påpeke at de aller fleste mannlige kollegene våre behandler oss med respekt og likeverd. Det er ukulturen hos noen få vi må komme til livs, sier Ida Monn Birkhaug.

Kvinnenes opprop: #utentaushetsplikt

Nulltoleranse for seksuell trakassering, overgrep og diskriminering

At ledelsen ved samtlige avdelinger ved alle helseinstitusjoner igang setter tiltak for å bekjempe sexistiske og nedlatende holdninger mot kvinner.

Obligatoriske kurs om temaet for alle ansatte, samt at temaet jevnlig tas opp under medarbeider samtaler for mer åpenhet.

Undervisning om seksuell trakassering ved samtlige medisinske fakultet i landet.

Bedre varslingsrutiner med tydelig ansvarsforde- ling og konkrete retningslinjer for ledere, tillitsvalgte og ombud. Varslingsrutinene må omfatte all seksuell trakassering utført av ansatte eller brukere av helsetjenesten. Rutinene må tydeliggjøres for alle ansatte.

Trygghet for dem som varsler og adekvate konsekvenser for utøvere av seksuell trakassering og overgrep.

Stillingsvern. Leger i spesialisering bør få faste stillinger fra starten av spesialiseringsløpet. Utstrakt bruk av midlertidige ansettelser vanskeliggjør varsling om kritikkverdige forhold.