Å synge på utdelingen av Nobels fredspris – sammen med selveste John Legend – det må være tidenes jobboppdrag for en frilans sanger.

Beate Mordal, som var ferdig på musikklinja i Molde i 2006, er ellers vant til spennende sangoppdrag. Men søndagens «jobb» må sies å være unik.

– Jeg tror dette er det største jeg har vært med på i mitt liv, sier Mordal på telefon til Budstikke søndag ettermiddag.

– Hvordan gikk det til at du havnet i Oslo rådhus under Nobel-seremonien, foran fredsprisvinnerne i ICAN, de kongelige, andre notabiliteter og tv-seere verden rundt?

– Nobelkomiteen spurte operasjefen for Bergen nasjonale opera, Mary Miller, om innspill. Hun pekte på meg.

– Hvordan skjedde selve forespørselen?

– Jeg fikk spørsmål fra ei i nobelkomiteen i september, i en lang meil. Der sto hele oppsettet for arrangementet – og et spørsmål om jeg var ledig fra 8. til 10. desember, og kunne tenkt med å synge. Jeg svarte at ja, det har jeg lyst til ...

– Og hva følte du da du leste meilen?

– Jeg hadde nettopp solgt leiligheten min i København, og satt på kafé med en venn. Det var der jeg åpna meilen. Jeg ble veldig sjokka, på en god måte. Og kjente bølger av nervøsitet med én gang. Det var veldig stort. Jeg er så glad for at de stolte på Mary, og at de velger folk som ikke er så profilert fra før. Dette har vært utrolig fint. – Hvordan forberedte du deg til det spesielle oppdraget?

– Det var litt fram og tilbake. Vi landet ikke på repertoaret før for to uker siden. Først måtte vi vente på annonseringen i oktober av hvem som fikk prisen. Så arbeidet jeg og Håvard Gimse (pianist. red.anm.) sammen med komiteen for å finne et program begge kunne være fornøyd med.

Mordal forteller at komiteen helst ikke ville ha noe veldig kjent, som f eks Solveigs sang.

– Komiteen syns det ville være litt kjedelig, sier hun.

De landet etter hvert på Pan, av svenske Ture Rangström.

– Så foreslo jeg en sang av Signe Lund. Men NRK tok kontakt og sa de ikke kunne ha den, siden Lund var såkalt tyskervennlig. Dermed ble det «En drøm» av Grieg i stedet.

– Under seremonien – hvordan var det å reise seg for å gå på podiet og begynne å synge?

– Det var helt vilt. Kjempestort. Jeg var spent, men på en god måte. Jeg hadde jo hatt gode prøver sammen med Håvard Gimse dagen før, så jeg var vant til lokalet. Og Håvard er en super fyr å samarbeide med.

Mordal – Legend – Mordal

Beate Mordal åpnet seremonien med Pan av Rangström.

– Så sang John Legend, og så jeg til slutt. Det var surrealistisk, bare det å dele scene med Legend. Han vandret rundt med et team av agenter.

– Hvordan var det å synge der?

– Veldig fint. Jeg sang mest for publikum generelt. Men de kongelige satt jo på første rad, og særlig Mette-Marit virket vennlig og lyttende. Det var et lett publikum å synge for.

– Og nervene - hvordan sto det til med dem undervegs?

– Nerver er en del av jobben. Jeg begynner å bli ganske god venn med dem. Jeg blir jo litt ekstra nervøs av sånne ting, men jeg har opplevd verre. Det blir aldri verre enn det verste jeg har opplevd, sier hun uten å gå nærmere inn på hva det var.

– Det handler om å være til stede

Mordal legger til at hun jo også har fått mer kunnskap om kroppen, mellomgolvet og hvordan pusten kan brukes for å roe nervene.

– Det handler om å være til stede i rommet, i stedet for at nervøsiteten tar overhånd.

– Hvordan har tilbakemeldingene vært?

– Mye bra. Og NRK var veldig glad for kjolevalget mitt, hehe. De hadde grønt tema, og kjolen var grønn, så det passa fint.

Og: – Alt gikk jo veldig bra, og etter planen. Men jeg tror nok de fleste likte John Legend best. Han san «Redemption Song» av Bob Marley. Legend er jo verdensstjerne.

Først Carmen - så flytte til Oslo

– Du sa du har solgt leiligheten din i København?

– Ja, og så har jeg kjøpt i Oslo. Jeg flytter dit etter at jeg er ferdig med «Carmen» på operafestukene i Kristiansund, ca. 18. februar. I den oppsetningen er jeg en i gjengen til Carmen.

– Som frilans sanger er det vanskelig å tenke seg en mer heftig profilering enn den jobben du gjorde søndag. Hvilke følger kan dette få for karrieren?

– Dette har vært helt fantastisk. Jeg føler meg SÅ privilegert, og så takknemlig for denne muligheten. Jeg vet ikke om dette får noen følger, men jeg har i hvert vall hatt en stor opplevelse. Veldig gøy!

PS: Ifølge NRK sendes Nobel-seremonien av flere internasjonale tv-stasjoner, blant andre BBC, CNN, og Al Jazeera, i tillegg til NRK, TV2 og svensk tv.

PS2: På Nobelkonserten mandag, synger Ane Brun, også fra Molde. Den konserten sendes i et varierende antall land - mellom 50 og 120.

På Nobelkonserten mandag, synger Ane Brun, også hun fra Molde. Den konserten sendes i et varierende antall land, mellom 50 og 120. Foto: ERIK BIRKELAND