– Ja, vi har en fin blanding å servere, men fellesnevnere for Funksalat er vel funk, pluss at vi alle går på Sund folkehøgskole, sier bandets lokale frontmann Håvar Svergja. Gutten fra Jendem er i ferd med å runde av sitt første halvår på Sund, og er full av lovord.

– Ja, og jeg visste hva jeg gikk til, siden flere fra være kanter har gått der. Hele Columbic, for eksempel. Og når en av de gode lærerne er moldekar Espen Bjarnar vil jeg vel si at det her er absolutt greia om en vil noe seriøst med jazz, sier Håvar.

– Vendepunktet

– Helt fra ungdomsskolen har jeg puslet med blues. Og jeg hadde jo en fantastisk fin skolegang på Julsundet skole med KBL-prosjektet og lærere som Stig Arnøy og Jens Olav Malmedal.

Noe av det som likevel fikk øynene mine opp for en helt ny musikkverden skjedde på 2014-konserten med Pat Metheny, og impulsene ble videreført på musikklinja her i Molde. Masse flinke musikklærere som inspirerte oss, sier gitaristen fra Jendem, som også fikk mange flotte opplevelser på Storyville Jazz Club opp gjennom skoletida. Og som roser «fribillettordningen» og ville svart et klart ja om han ble forespeilet å begynne på jazzlinja ved Molde VGS, om det hadde eksistert i 2014.

«Humor-Sundheter»

Både Håvar og de fire medmusikantene Johannes, Sondre, Håvard og Tobias komponerer, og de understreker «lekenheten» og humoren de har seg imellom. Verbalt, musikalsk og privat.

– Vi kommer tett på hverandre på skolen, og kjemien er veldig god. Ordspill er vi jo veldig glade i, og mye av det vi har oss i mellom er fjas, sier Johannes Rønning, som er fra Grimstad.

Funksalat funker best når gutta har med elementer av musikken fra inspirasjonskilder som Earth, Wind and Fire, Led Zeppelin og Jimi Hendrix. Ingen av de fire «utenfra» har vært i Molde tidligere, men et samstemt ønske – muligens initiert av gitarist Håvar Svergja fra Jendem – er å spille på Moldejazz.

– Supert, men i så fall måtte vi hatt flytilskudd, sier Grimstadguttene Johannes Rønning og Tobias Rønnevig.

For den som vil høre gitaristen Håvar fra Jendem nesten på hjemmebane igjen, men i en annen sjanger; i jula har han og vokalist Ragnhild Istad Folden egen kirkekonsert i Osmarka.

FvHåvard Belsheim, Tobias Rønnevig, Sondre Lekang, Johannes Rønning og Håvar Svergja. Foto: Ole Foss