ELNESVÅGEN: – Vi ønsker å jobbe på tvers, med skoler, flyktningtjenesten, frivilligsentralen, NAV. Vi går nye stier med dette konseptet. Jeg håper kafeen blir et hjerte i Elnesvågen, sier Isabelle Myrbø, daglig leder og eier av kafeen «På tvers», som åpnet fredag.

Drøm i oppfyllelse

«På tvers» har lokaler i etasjen over Karlsen i Elnesvågen sentrum. Ideen til kafeen kom under fjorårets matfestival i Elnesvågen.

– Der smakte jeg på noe fantastisk syrisk mat. Samboeren nevnte at det hadde vært bra å ha muligheten til å kjøpe denne maten året rundt. Da begynte hauet å kverne. Jeg har alltid drømt om å starte en hjemmekoselig kafe, sier Myrbø.

– Blir flinkere i språket

Myrbø og en baker er fast ansatt. I tillegg er det for tiden seks personer inne i arbeidspraksis.

– Én er på arbeidstrening via helsefag, resten er fra flyktningtjenesten. Jeg håper å få folk inn fra NAV også etter hvert. Her får de kompetanse, språktrening, arbeidserfaring, og kan få kartlagt ressursene sine, sier Myrbø.

Amanuel Leake-Heile fra Eritrea skal ha arbeidspraksis i to-tre måneder.

– Jeg blir kjent med masse folk og blir flinkere i språket gjennom arbeidet her. Det gjør at sjansen for å få jobb seinere er større. Jeg trives godt, sier Leake-Heile, som er ferdig med introduksjonsprogrammet i mai 2018.

Drev restaurant i Syria

På kjøkkenet står Walid Tamim fra Syria og steiker paprika. Ifølge Myrbøs samboer, Espen Hammer, lager Tamim og kona Kholoud Al-Far de mest fantastiske retter, som hummus, falafel og en lammekjøttrett.

– Jeg og Kholoud drev restaurant i Syria. Her skal jeg lage internasjonal mat. Mye syrisk, selvfølgelig. Praksisen varer i tre måneder, sier Tamim.

Den skiftende arbeidsstokken kommer til å gjøre at menyen stadig får innslag fra ulike matkulturer.

– Vi ønsker å ha råvarer fra lokale produsenter. Hjorteburgeren vår er fra Øre vilt, og kaffebønnene kjøper vi fra nystartede Fjellbrent i Isfjorden. Håpet er at flere lokale leverandører ønsker å ha utsalg her, sier Myrbø.

Kulturscene

Lokalene har tidligere huset blant annet restauranten Mama Rosa, men har gjennomgått en enorm forandring de siste månedene.

– Jeg har jobbet i Fretex i ti år, og har samlet litt av hvert i kjelleren. Her er alt gjenbruk, med unntak av et par lamper. Vi har bygget opp en liten scene her også, vi ønsker at denne skal fungere som en liten kulturscene, til forfatterbesøk, opptredener fra elever ved kulturskolen og så videre, sier Myrbø.

Sjøl uten heis skal kafeen være tilgjengelig for småbarnsforeldre.

Ved å trykke på en ringeklokke på «gateplan» vil en av de ansatte komme og hjelpe til med å bære vogna opp. På sikt blir det også utgang til en liten veranda med bord og stoler.

– Et annerledes kafetilbud

Første kunde, Turid Asbølmo, er begeistret for kafeen.

– Her var det kjempekoselig, med masse flotte farger og tegnesaker til barna. Ja, hit skal jeg ta med barnebarna. Dette ble virkelig bra. Et litt annerledes kafetilbud, sier Asbølmo.

Nesten hele interiøret i «På tvers» er gjenbruk. Her er også bygget opp en liten scene. Daglig leder Isabelle Myrbø og Kholoud Al-Far, som har arbeidspraksis. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen
Chia Galvani fra Iran med en ostekake. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen
Turid Asbølmo var første kunde på åpningsdagen. Hun var begeistret over fargene og konseptet. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen