DRÅGEN: I 2009 kjøpte moldenseren Petter Aune ei brygge på Drågen i Fræna. Mellom bakkar og berg ut med havet. Der ute har Aune bygd opp braksuksessen Drågen Smokehouse.

– Jeg var heldig som fikk kjøpt denne perla her, fastslår Petter Aune.

Han viser rundt i sine tre røykeri. Det siste på menyen er lettrøkt gravlaks, et nytt produkt av året. Laksen røykes etter graving.

Tatt helt av

– Dette produktet har tatt helt av og gitt oss enda et løft. Men det er fortsatt einerøkt ørret som er bestselgeren. Så kommer einerøkt laks. Vi har cirka ti produkt totalt. I 2014 leverte vi i alt 12 tonn, i år kommer vi opp i 35 tonn. Så dette går riktig veg. Jeg ser absolutt lyst på framtida. Vi har investert mye her ute, og det har vært og er høg laksepris, men jeg regner med at vi får et ok overskudd i år, sier Petter Aune til Romsdals Budstikke.

Drågen Smokehouse har i alt fem ansatte. Årsomsetninger ender på rundt åtte millioner kroner. Det er veldig mye positivt som har skjedd rundt nisjebedriften i år, forteller eieren.

Ville asiater

– Salmon House på Gardermoen sin utenlandsterminal satser på våre produkt. Det gir oss et omsetningsløft. Jeg var der nylig og delte ut smaksprøver, asiatene var helt ville og tømte hyllene for ørret. De bryr seg ikke om prisen heller, ler Petter Aune.

– Lonely Planet har vært innom røykeriet på Drågen. Det har gitt en stor oppblomstring av turister som kommer innom for å oppleve atmosfæren og kjøpe seg noe røkt snadder som smelter på tunga. Laks og ørret fra Drågen blir også eksportert til Spania, Tyskland, Singapore og Hong Kong. Og bedriften er nettopp invitert tilbake til Grüne Woche i Berlin. For å nevne noe.

80 butikker

– Vi merker at stadig flere aktører interesserer seg for våre produkt. Vi har kapasitet til å røyke mye mer fisk her ute, så planen er å fortsette veksten. Det er Coop og Bunnpris i Møre og Romsdal som er våre største kunder. Våre produkt finnes i cirka 80 butikker, sier Petter Aune, som takker lokale bedrifter som Oskar Sylte, Glamox, Tools og Brunvoll for god drahjelp og promotering. Alius Phukstys fra Litauen jobber i anlegget på Drågen. Det gjør også faren Rimantas. Alius har bodd i Norge i over ti år. Han har kjøpt seg hus på Vikan.

Tilfeldigheter

– Det var bare flaks at jeg endte opp som ansatt her på Drågen Smokehouse. Jeg er egentlig håndverker, men har erfaring fra å røyke kjøtt og fisk i Litauen. Jeg var innom Drågen for å prøve fiskelykken. Så fikk jeg altså jobb. Jeg liker meg veldig godt i denne bedriften, sier Alius til Romsdals Budstikke.

Sjøl har Petter Aune flyttet til Elnesvågen for å komme nærmere jobben på Drågen. All fisken som røykes der kjøpes fra Vikenco på Gossen.

Laks og ørret fra Drågen går unna som bare det. I år melder Petter Aune om en produksjon på 35 tonn! Foto: Eirik Heen
Fra røykeriet på Drågen. Ferdig produkt skal vakumpakkes og sendes ut i markedet. Foto: Eirik Heen