Kommunens planleggere ble møtt av et bredt fagmiljø på idémøtet. Arkitekter, idrettskrets, sentrumsaktører, eiendomsforvaltere, reiseliv og fagmiljø innen byutvikling og fysisk aktivitet og oppvekst fra kommune og fylkeskommune.

Hadde de notert alle innspill og ideer, kunne pennen fort gått tom! Daglig leder i Molde næringsforum, Britt Flo, oppfordret derfor til å sende dem skriftlig til kommunen etterpå.

Tar eierskap til byen

Ifølge Flo har MNF aldri hatt et møte med så mange innspill og ideer fra deltakerne, og hun slet med å holde tidspunktet for avslutningen.

– Det viser at det er et kjempestort engasjement! Det handler om å ta eierskap til byen vår, at man ikke bare sier etterpå «det var ikke slik det skulle bli». Det sa jeg til møtedeltakerne. Vi skulle gjerne ha vært involvert tidligere, for nå er vi litt seint ute. Det håper jeg skjer neste gang. Mange har sagt i dag at de gjerne vil komme med innspill til Sjøfronten 2 og 3 også, forteller Flo.

Involverte for seint

Både MNF, Ungdomsrådet og flere deltakere pekte på at de ble involvert nokså seint i prosessen, fordi mye av skissa for nedre torg foreligger allerede.

Barnerepresentant Torunn Dyrkorn (H) sa at hun er glad for at leik er tatt mer inn i torget siden første utkast, men etterspurte hvordan den videre involveringen av barn og unge i Sjøfronten-delene skal foregå.

Ifølge kommunalsjef Eirik Heggemsnes og arkitekt Arne Strømme vil del 2 og del 3 i Sjøfronten by på flere muligheter for leik og aktivitet.

– Vi greier ikke presse alt inn på torget, sier Heggemsnes.

– Vil du svelge noen kameler da for aktivitet, slik det ble foreslått?

– Vi skal benytte innspillene vi har fått i tilrådingen vår, men kan ikke gjøre alle fornøyd. Vi må begynne å lande på hovedstrukturen nå. Så starter prosessen med del 2 over nyttår.

Anbefaler plan for byrom

Arkitekt Ingvild Gjerdset i fylkeskommunen jobber med byutvikling, og viste til at flere norske byer har egne byromsstrategier:

– Da plukker man ut noen byrom og sier hvilke målgrupper de er for, og hvem som skal drifte det. Da kan også politikerne prioritere. Her er det noe å hente for Molde, sa Gjerdset.

– Følger sentrumsplanen

Landskapsarkitekt Arne Strømme, som har vært en av Molde kommunes nøkkelpersoner i arbeidet, holder fast på at kjernen i prosjektet er fastsatt for flere år tilbake, i sentrumsplanen som var en del av kommuneplanen i 1997–2007.

– Den var grunnlaget for arkitektkonkurransen for Sjøfronten, og sier at torget skal være «byens sentrale fellesrom og møteplass» og at det trenger «verdig avslutning mot fjorden». Da bør leike- og aktivitetsinstallasjoner på torget være i tråd med det, sier han.

Strømme viser også til flere aktivitetsmuligheter i del 2 og 3 av Sjøfronten, og sier kommunen snart vil komme på banen med disse planene.