FRÆNA: Anna og broren Erik (9) bor i Sørsideveien på Malmestranda. Anna går i sjette klasse på Malme skole to kilometer unna, Erik går i tredje på Sylte skole. Sørsidevegen har 80-sone helt fra boligen og til Malme skole og er vurdert som særlig farlig skoleveg, derfor har barna i området fått innvilget skoleskyss, sjøl om de bor under minstegrensa på fire kilometer fra skolen.

Tør ikke

Men flere av foreldrene tør ikke la barna ta skolebussen. Ved påstigningen er det ikke busstopp, og barna må følges over den sterkt trafikkerte vegen. Ved avstigningen ved Malme skole kjører ikke bussen oppom skolen, men stopper og slipper av barna i 80-sona, hvor det verken er busslomme eller veglys. Herfra må Anna og andre elever til Malme gå 5–600 meter opp til skolen via en anleggsveg som for tida er full av gjørme og brukes av anleggsmaskiner.

– Det er et helt hjelpeløst opplegg, og det går sjølsagt på sikkerheten løs. Det har vært en voldsom trafikkøkning på Sørsidevegen de siste åra, særlig etter utbyggingen av Ormen Lange. Vegen er smal og det kjøres hardt her, og det er mye tungtrafikk. Det føles på ingen måte trygt slik skoleskyssen er nå, sier far Arnt Roar Gravem.

– Vilkårlig

En del av problemet er at bussen ikke stopper på et fast sted.

– Det er hele tida nye sjåfører og de vet vel ikke helt hvor de skal stoppe siden det ikke er noen busslomme. Sjåførene har vel heller ikke lyst til å stoppe midt i bakken når det er glatt. Derfor er Anna blitt satt av litt vilkårlig og har vært nødt til å gå langs vegen et stykke for å komme til vegen som går opp til skolen. Hun liker det ikke, og det gjør ikke vi heller. Når det blir så usikkert så er løsningen at vi kjører henne, sier Gravem.

– Anleggsvegen opp til skolen er også utrygg. Den brukes av traktorer og anleggsmaskiner og er sperret av en vanndam som til og med traktorene kjører utenom. Jeg har prøvd å kjøre vegen, men kom ikke fram med bil, sier Gravem.

Håpet på skoleutbygging

For Annas bror Erik er problemet først og fremst den utsatte påstigningen. Han går i tredje klasse på Sylte skole og har skoleskyss helt fram til skolen. Men når han begynner i femte klasse må han flytte over til Malme skole og får samme problemet som Anna. Foreldrene i området har hele tida ventet på ny skole. Kommunen har vedtatt at Sylte skole skal bygges ut for å ta imot elevene fra Malme skole og bli en skole for 1.–7. trinn. Men nå ønsker flere partier byggingen utsatt. Det gjør Arnt Roar Gravem alvorlig bekymret.

– Vi har hele tida trodd at det skulle komme ny skole og at problemet med skoleskyssen bare var midlertidig. Derfor har vi gått litt på akkord med oss sjøl og kjørt ungene. Men nå ser det ut til at dette vil være situasjonen i mange år framover. Da føler vi at noe må gjøres.

Gjør jobben sin

Gravem og kona har forsøkt å ta opp saka både med sjåførene, kommunen og fylkeskommunen.

– Svaret vi får fra sjåførene er at ruta ikke går opp om skolen. Det er greit. Vi har ingenting å utsette på sjåførene, de gjør bare jobben sin. Men vi har heller ikke kommet noen veg hos kommunen eller fylkeskommunen. Det virker litt håpløst. For oss er det helt uforståelig at de ikke kan legge opp ruta slik at bussen kan ta svingen opp til skolen, sier Gravem.

Fylkeskommunens ansvar

Rektor Emil Andre Aas ved Sylte og Malme skole bekrefter at skoleskyssen er blitt tatt opp av foreldre tidligere, men henviser til kommunen og fylkeskommunen som har ansvaret for ruteoppsettet.

Kommunalsjef Kim Atle Kvalvåg i Fræna kommune sier at det er kommunen som har innvilget skoleskyssen, men at fylkeskommunen har ansvaret for ruteopplegget.

– Fylkeskommunen har ansvaret for å legge opp og koordinere rutetilbudet ut fra innmeldte behov fra kommunen, sier Kvalvåg.

I Møre og Romsdal fylkeskommune vil ingen uttale seg foreløpig. Den ansvarlige rådgiveren, Marianne Nerås, sier til Romsdals Budstikke at hun vil sette seg inn i saka først.

– Vi har ansvaret for utførelsen av skoleskyssen. Men jeg kjenner ikke denne saka spesielt, og vil ikke uttale meg før jeg har snakket med ruteplanlegger og faktisk vet hva som skjer på denne vegen, sier Nerås.