FRÆNA: – Kunstverdenen er rar altså. I dag er galleriene så strigla, kalde og ikke-involverende. Publikum går der bare og kikker, som staffasje, sier kunstner Sissel Stangenes (66).

Hals over hode

Sammen med kunstnerne Anne Brit Krag (66) og Atle Færøy (85) viser Stangenes bilder og verk på sistnevntes Galleri HAV på Hustad, hvor Stangenes også bor. Åpning var i helgen, og det er mulig å besøke galleriet på søndag mellom 13 og 18.

– Her har det ikke vært lang planlegging. Det var hals over hode. Kunsten henger fra gulv til tak. Det er uhøytidelig, en måte å presentere kunst på som de gjorde før i tida, sier Stangenes.

– Mer modig

Ikke alle bildene er hengt opp. Publikum kan bla i og ta på kunsten som ligger her og der i verkstedet. De ønsker det, at kunst skal være tilgjengelig og ufarliggjøres. Kvinnene mener alderen og kompetansen de har bygget opp gir dem en ekstra guts.

– Det er flott å bli 66. Man må jo ikke bli pensjonist. Som kunstnere, hvis vi får leve en stund, har vi de beste fasene igjen. Vi har bygget opp kompetanse over mange år, og jeg synes det er fantastisk å fortsatt få virke som kunstner. Man blir mer modig, ikke så redd for å gjøre feil, sier Krag.

– Kunstnerskap er et ord man må bruke. Sakte, men sikkert, har vi bygget opp kunnskap. Kunstnerskapet bli rikere jo eldre man blir. Så lenge vi er på føttene er vi nysgjerrige og har evnen til å bli opprømt, sier Stangenes.

Kunst med sand

De tre Fræna-kunstnerne viser både nyere og eldre verk. Krag, som bor i Aureosen sammen med Atle Færøy, har med glasskunst, malerier, postkort og kataloger til Galleri HAV.

–Maleriene jeg viser her er av større og mindre format. Alle er tuftet på sand som materiale. Dette tiltaler både grafikeren, tekstilkunstneren og maleren i meg, det er laget på kryss og tvers av teknikker. Sanda er fra Farstadsanda, sier Krag.

Krag viser blant annet serien Fiskerjenten, basert på Bjørnson-fortellingen med samme navn, der hvert av de seks bildene har motiv fra fortellingen.

Brødbilder

Færøy viser tegninger, metallgrafikk og silketrykk, bøker og kort og Stangenes har malerier utstilt. Parallellt med at hun har større prosjekt lager hun det hun kaller brødbilder.

– Jeg jobber på to måter. Brødbildene finansierer forskningsbildene. Det er noe man selger, og noe man bruker livet på. Forskningsbildene blir ikke nødvendigvis solgt, men når man stiller dem ut skaper de samtale og gir noe ut over seg sjøl, sier Stangenes.

Kunstnermøte

Julebutikken på galleriet var åpen lørdag og søndag helga som var, og skulle i utgangspunktet bare vare disse to dagene.

– Det var så mange som ga beskjed om at de ikke kunne komme, så vi valgte å holde åpent en dag til.

Dette er en fin anledning for oss kunstnere til å møte publikum og presentere litt av det vi holder på med. Vi må gjøre kunst tilgjengelig. Det jeg lager tilhører jo ikke meg, det tilhører folk. Det er for dem jeg lager det, sier Stangenes.

HVA: Julevisning av arbeidene til Sissel Stangenes, Anne Brit Krag og Atle Færøy

TID OG STED: Galleri H.A.V på Hustad, søndag 10. desember kl. 13-18. Stangenes og Krag er til stede hele dagen.

Et av Sissel Stangenes’ nyere verk. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen
Anne Brit Krag viser serien Fiskerjenten, tuftet på Bjørnson-fortellingen. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen