KRISTIANSUND: Olje- og energiministeren pekte på mange lyspunkter for næringa, som har vært hardt rammet av nedturen som kom i 2014.

– Redusere kostnader

Olje- og energiministeren listet opp en rekke tegn til bedring han ser.

– Petroleumsnæringa har lagt ned en stor innsats for å effektivisere og redusere kostnader. Det arbeidet ser vi nå begynner å bære frukter. Vi mottar planer for utbygging og drift av nye felt, og det jobbes godt med å modne fram nye prosjekter. Hittil i år har fire nye felt kommet i produksjon. Vi ser også at nye utbygginger kan gjennomføres til langt lavere kostnader enn tidligere. Og selv om vi har sett betydelige fall i investeringene de siste årene, er investeringsnivået historisk sett på et høyt nivå. Og nå får en mer olje og aktivitet for hver krone. Det er viktig, slo Terje Søviknes fast.

– Beste medisinen

Olje- og energiministeren framholdt at det et er all grunn til å rose det viktige arbeidet industrien har lagt ned for å møte en ny markedssituasjon.

– På samme tid er det ikke til å legge skjul på at dette har medført nedskjæringer som er krevende for de enkeltpersonene og lokalsamfunn de rammer. Det er ikke vanskelig å føle med dem som ikke lenger har en jobb å gå til, sa Terje Søviknes.

Den beste medisinen mot denne tilstanden er, ifølge statsråden, å videreutvikle alle våre eksisterende felt, få nye utbygginger – og fortsette å lete. Dette skaper aktivitet og arbeidsplasser i næringa.

– Kommer ikke tilbake

– Likevel tror jeg også at en form for realitetsorientering er nødvendig. Vi kommer ikke tilbake til der vi var i tiden fram mot 2014. Vi må framover gjøre mer med mindre ressursbruk, og effektivitetsforbedringene som har skjedd de siste årene må bli varige. Samtidig må næringa fortsette arbeidet med å finne løsningene som vil bidra til store inntekter fra norsk sokkel i tiårene som kommer, sa Terje Søviknes.

Han framholdt at det er positivt at en nå får modnet fram flere prosjekter på grunn av kostnadsreduksjoner, effektivisering og lavere balansepris.

– Men nettopp det at en får mer for hver krone, betyr jo også at en trenger færre folk til samme type oppdrag. La meg likevel understreke at det er all grunn til å vente at det vil skapes store verdier og mange høykompetente arbeidsplasser i og rundt denne næringa i flere tiår ennå, sa Terje Søviknes. .

Parisavtalen

Han kom også inn på energietterspørselen i verden framover.

– Felles for alle scenarioer som IEA presenterer, er at energietterspørselen øker. Også med en utvikling der verden oppnår målene en ble enige om i Parisavtalen – som vi alle bør ønske oss! – vil det være behov for utbygging av store mengder olje og gass. Rett og slett fordi produksjonen fra eksisterende felt faller raskere enn det som kan dekkes inn av andre kilder. I et slikt bilde er norsk sokkel godt posisjonert til å dekke en andel av verdens energietterspørsel. Vår produksjon har i lang tid vært gjenstand for sterke virkemidler for å begrense utslipp. Den foregår trygt, effektivt og med lave utslipp i gjennomsnitt, sammenliknet med gjennomsnittet globalt. Det er derfor ingen motsetning mellom å ha en sterk og levedyktig petroleumsnæring - og å nå våre klimamål, sa Terje Søviknes.

Samlet på Desemberkonferansen i Kristiansund torsdag. Foto: EGIL H TORVIK