MOLDE: Skissa som skal behandles i kommunestyret torsdag, og som ble enstemmig vedtatt av formannskapet, regnes for å være gjennomgående «meget stram» på alle driftsområder, beskriver rådmannen.

Rammesaken som er utgangspunktet for budsjettet, baserte seg i stor grad på gjeldende økonomiplan, men rådmannen har siden den ble vedtatt i september sett seg nødt til å øke driftsrammene som nå legges fram.

Mer til funksjonshemmete

Det gjelder spesielt områdene pleie og omsorg, tiltak funksjonshemmete og ressurstjenesten grunnet økning i ressurskrevende tjenester på samlet 14,0 mill. kroner årlig i planperioden.

Fra 2018 til 2019 blir det en til dels kraftig utgiftsvekst som i hovedsak skyldes helårsvirkning av oppstart av Nobel omsorgsboliger med 6,4 mill. kroner, rundkjøring på Kringstad med 5,8 mill. kroner og økning i tilskudd til private barnehager med 4,6 mill. kroner, forklarer rådmannen.

Svært høg gjeld

Den totale gjelda til konsernet Molde kommune er nå på hele 3,3 milliarder kroner.

Dette inkluderer gjelda som er knyttet til formålsbyggene og utleieboligene som Molde Eiendom KF har ansvaret for, videreutlån, ubrukte lånemidler, samt gjeld tilhørende Moldebadet KF og Molde Vann og Avløp KF.

Rådmannen forventer imidlertid at dagens lave rentenivå vil holde seg framover, og har lagt inn en gjennomsnittlig rentesats på 1,6 prosent de neste fire åra.

Mindre vedlikehold

Når rådmannen beskriver at kommunens lånegjeld over år har vokst til et «svært høgt nivå», peker han samtidig på at i beløpet ligger utførte, store investeringer i vedlikehold på kommunens bygg og anlegg. Derfor kan Moldes lånegjeld ikke umiddelbart sammenliknes med andre kommuner, fordi etterslepet på vedlikehold vil være mindre i Molde.

Tar opp enda mer lån

Den store gjelda til tross, politikerne ser det som nødvendig å fortsette å investere i boliger og utbyggingsprosjekt.

Ifølge innstillingen vil Molde bruke 426,8 millioner i eksterne lån til finansiering av investeringer i henholdsvis morselskapet (kommunen) 198,4 mill., formålsbygg i Molde Eiendom KF 114,4 mill., utleieboliger i Molde Eiendom KF 57,5 mill., Molde Vann og Avløp 54,6 mill., og Moldebadet 2 mill. I tillegg vil kommunen ta opp startlån i Husbanken for 75 millioner kroner for videreutlån til innbyggere.

I planperioden er lånefinansiert investeringsandel, inkludert Molde Eiendom KF, samlet på 518,1 mill. kroner.

Sjøfront og Idrettspark

Brutto investeringsutgift på de største investeringsprosjektene er som følger:

l Sjøfronten 1, 2 og 3 med samlet 264,0 mill. kroner

l Molde Idrettspark med 108,5 mill. kroner

l Anskaffelse og renovering av utleieboliger 125,0 mill. kroner

l Bygging av Reknes Terrasse (boligprosjekt bak Fylkeshuset) med 82,1 mill. kroner

l Ombygging/renovering Fabrikkvegen 4, 6 og 8 med 92,0 mill. kroner

l Ombygging Nobel omsorgsboliger med 49,0 mill. kroner

l Sellanrå skole – fase 3 med 26,3 mill. kroner

l Hatlelia barnehage med 49,5 mill. kroner

l Gravplassutvidelse med 24,0 mill. kroner

l Brannstasjon på Hjelset med 20,0 mill. kroner

l Grunnerverv nytt sjukehus på Hjelset med 25,0 mill. kr

Vil trenge effektivisering

De økonomiske utfordringene i 2017, spesielt innen pleie og omsorg og tiltak funksjonshemmete (se undersak), vil fortsette i 2018, om ikke nødvendige tiltak iverksettes, påpeker rådmannen. Han varsler flittig bruk av Lean og behov for ytterligere effektiviseringstiltak i tjenesteproduksjonen i åra framover.

Justert e-skatt

Eiendomsskatten for 2018 skrives ut med 3,58 promille av eiendomsskattetaksten, som er oppjustert med 0,41 prosent for 2018. Oppjusteringen er beregnet ut ifra takstene i 2012.

Skattetakstgrunnlaget for 2017 ble for ett år siden justert ytterligere 0,4 prosent på nivået fra 2002/2003. Skattesatsen ble da samtidig satt ned fra 3,6 til 3,59 promille.

Ordførerlønnen foreslås holdt på 2017-nivå, som i Molde er 11 G (grunnbeløpet i folketrygda, per mai 2017 93.634 kr) i alt 1.029.974 kr. Varaordfører godgjøres tilsvarende 50 prosent.