Fræna: Fra 2020 blir Eide og Fræna slått sammen til en kommune, og i god tid før det skjer skal den politiske organiseringen være på plass. Arbeidsgruppa bak høringsforslaget ønsker en effektiv politisk struktur. Blant annet et betydelig slankere formannskap enn det som er i Fræna i dag. Arbeidsgruppa forslår ni medlemmer i formannskapet i Hustadvika kommune, mot 16 i dagens Fræna. Eide har fem.

– Vi har fått en del tilbakemeldinger på at 16 er for stort, det er lite effektivt og vanskelig å håndtere, sier Birgit Dyrhaug fra Eide Senterparti, som har ledet arbeidsgruppa.

Sikre demokratiet

Ifølge Dyrhaug har mye av debatten i arbeidsgruppa gått på om ni medlemmer sikrer en brei nok politisk representasjon. Det vil si om det blir plass til også de minste partiene i dette svært viktige politiske organet.

-Enkelte har argumentert med at det bør være større for at flest mulig parti skal bli representert. Andre har pekt på at det bør være velgerne og valgresultatet som avgjør hvem som får plass i formannskapet. Er det mer demokratisk at alle skal ha plass eller at valgresultatet avgjør? Med ni så mener vi at det er best mulig representasjon og samtidig får et formannskap som er enklere å manøvrere enn i dag, sier Dyrhaug.

Tre hovedutvalg

Under formannskapet har arbeidsgruppa landet på tre hovedutvalg, noe som er tett opp til strukturen i Eide i dag. Fræna har to hovedutvalg.

– De fleste peker på at løsningen i Fræna ikke er gunstig. Det blir oppfattet som et A-lag og B-lag, hvor plan- og økonomiutvalget er viktigere enn driftsutvalget. Vi mener det er bedre med flere og litt mindre utvalg, sier Dyrhaug. Arbeidsgruppa forstår at hovedutvalgene blir: «Helse, sosial og omsorg», «Oppvekst, kultur og kunnskap» og «Teknisk, miljø og næring».

– Mandatet og myndighet til utvalgene vil i stor grad bli bestemt av delegasjonsreglementet som fellesnemnda for de to kommunen vedtar.

Meningsfylt

Intensjonsavtale for den nye kommunen slår fast at den skal organiseres etter formannskapsmodellen, og ha et kommunestyre med 37 representanter. Utover det har arbeidsgruppa jobbet etter noen viktige hovedprinsipper som Dyrhaug mener vil gi engasjerte politikere og sikre lokaldemokratiet.

– Blant annet at arbeidsmengden for dem som blir valgt inn skal være overkommelig, og med mulighet til å jobbe med områder som engasjerer og interesserer den enkelte. Utvalgene skal ha nok arbeid og nok innflytelse, og det skal være en effektiv drift. Da mener vi lokaldemokratiet blir best mulig ivaretatt.

Dyrhaug mener det er viktig å få på plass en politisk struktur i god tid før den nye kommunen er et faktum.

– Ikke minst fordi det skal bygges en administrativ organisering rundt den politiske strukturen.

Sett på Danmark

Arbeidsgruppa har hentet erfaringer fra en rekke andre kommuner.

– Dette har vært et stort tema på seminarer og konferanser om kommunesammenslåingen. Vi har plukket fra andre kommuner og også sett til Danmark som har mange spennene politiske konstellasjoner.

Forslaget blir tilgjengelig på kommunenes nettsider, og Dyrhaug håper alle som ønsker det vil si sin mening. Høringsfristen er 8. januar.

–Vi tror forlaget kan fungere for vår nye kommune. Men dette er først og fremst en skisse som folk skal få si sin mening om, og vi kan jobbe videre med, sier Dyrhaug.