Sps Harald Valved, som nå er møtende vara i drift- og forvaltning, ble så provosert at han skrev et innlegg til Ordet fritt.

– For passivt

Han viser til at Blakstad i utvalget, lik resten av posisjonen, har en passiv holdning til sjukeheimsplass-mangelen i Molde.

– Det er bra med en ny plan, men tiltakene går altfor treigt. Får vi vedtatt plana på slutten av 2018, må vi opp på 2020-tallet før nye plasser kan stå ferdig bygget. Da har allerede behovet økt betydelig. Veksten i eldre har kommunen visst om lenge. At vi er så tilbakelente i dag, er forunderlig, sier Valved.

Erkjente feil strategi

Geir Blakstad (H), som leder drift- og forvaltningsutvalget, uttalte til RB lørdag at det «trolig ikke var så klokt å legge ned de 16 sjukeheimsplassene», slik dagens helse- og omsorgsplan la opp til fra 2015.

– Kom for bastant ut

Onsdag sier Blakstad dette om uttalelsene i RB lørdag:

– Det kom ikke godt nok fram i avisa at jeg mener man må ta ting i riktig rekkefølge. Helse-og omsorgsplana, med sine høringsrunder og andre innspill, må komme først. Da jeg sa jeg «senset» en politisk enighet om å øke kapasiteten på sjukeheimsplasser igjen, var det med tanke på den nye plana. Jeg foreslår ikke dette som en budsjettendring nå, sier han.

– Står du fast på at det var uklokt å legge ned 16 plasser?

– Jeg synes vi har vært for dårlige på å ta imot ferdigbehandlede pasienter fra Helsefortaket. Dette representerer en betydelig kostnad for oss. Sett i ettertid har det kanskje vært like klokt å bruke disse pengene på egne plasser.

– Skal «taksameteret» for utskrivingsklare pasienter bare gå til langt utpå høsten 2018 da?

– Som du vil se av saken i Drift –og forvaltningsutvalget svinger antall døgn vi må betale for ganske mye, men har økt dramatisk siden i sommer. Det er derfor Rådmannen er i dialog med Midsund kommune om å leie plasser hos dem. En forutsetning er at dette blir billigere for kommunen enn å betale liggedøgn til Helseforetaket, og at det kvalitetsmessig er minst like bra som å bli liggende ferdigbehandlet på sjukehuset, sier Blakstad.

Synd hvis han trekker utsagn

Stilt overfor Blakstads rettelse om sjukeheimsplasser onsdag, sier Valved dette:

– Det var veldig bra at han mente dette, for det er et stort problem for kommunen og ikke minst for den det gjelder. Hvis han modifiserer seg nå, er det tilsvarende synd, sier han.

Kritikk fra Ap

I formannskapet tirsdag vanket mer kritikk til Blakstads utspill om sjukeheimsplasser. Denne gang fra Høyre-partner Ap:

– Det er høge forventninger til ny helse- og omsorgsplan, og nettopp derfor har man avventet å trekke konklusjoner. At noen fristes til å konkludere på forhånd, vil jeg beklage, sa Frank O. Sæther (Ap).

– Umodent og uheldig

Etterpå bekreftet Sæther at kritikken var til Blakstad:

– At kommunens tilbud ikke er i tråd med dagens behov er åpenbart, men å komme med utspill før den nye plana er ferdig, er både umodent og uheldig for prosessen, sier Sæther til Romsdals Budstikke.

– Men det går mot rekord i år på liggedøgn på sjukehus?

– Ja, men det er også små tall, som svinger så mye. Jeg skal være den første til å erkjenne at vi har utfordringer, men jeg har fortsatt tro på effekten av Nobel med 25 plasser heldøgns omsorg fra neste høst, sier Sæther.

– Tar vi slike beslutninger for kjapt, skaper det uro. Det gjelder også en mulig utbygging av Skåla, som jevnlig tas opp. Vi må se grundig på geografien i kommunen først, for å se hvor behovet er størst, sier Sæther.