Mens gartnerieier Jostein Gridseth hos Slætta Hageland i Malmefjorden satser stort på kunstige juletrær – og har over 40 trær utstilt – tilbyr Haukebø gartneri i Molde både kunstige og ekte trær.

– Jeg vil anslå at vi selger 70 prosent ekte og 30 prosent kunstige trær, sier Svein Haukebø, som selv slår et slag for den ekte sorten.

– Vi har faktisk økt salget av ekte juletrær med 150 prosent pr. år. Det er norske, ferske og lokale trær, som vi nå tilbyr en ny juletrefot til, slik at treet står helt i lodd og får vannet trukket godt opp, forklarer gartneren.

Tror salget av kunstige trær vil flate ut

Tall fra Ipsos viser at 28 prosent valgte kunstig juletre i 2015.

– Salget er fortsatt økende, med rundt 10-15 prosent hvert år. Det er representativt både for oss lokalt og kjeden nasjonalt, sier Jostein Gridseth.

Han har spesialisert seg på kunstige juletrær og overlater salget av ekte til andre.

– Forventer du at markedet snart blir mettet?

– Vi tror det vil øke tilsvarende hvert år i tre år til, deretter vil vi nok se en utflating, sier Gridseth.

– Hvorfor velger folk kunstig tre?

– Det er mange argument. Man slipper stresset med å kjøpe. Det er like fint hvert år. Du slipper dryss og insekter, og det er ypperlig for allergikere. Det er lettvint å sette opp. Og du kan ha opp juletreet akkurat når du ønsker det, sier Gridseth, som selger 90 prosent av trærne med integrerte, dimmbare LED-lys.

– Hva med miljøaspektet?

– Velger du tre av god kvalitet, er det håndstøpt i mjuk PE-plast. Det holder i minst 15 år. Skal du kjøpe 15 levende trær, er det også belastende for miljøet, sier Gridseth, som selv kjøpte et kunstig tre for tre år siden.

Bestselger til 7.000 kroner

Hos Svein Haukebø er det også godt utvalg av kunstige trær.

– Hva må man ut med for et fint tre av plast?

– Du får tak i kunstige trær fra noen hundrelapper og oppover, men du må litt opp i pris for å få god kvalitet, størrelse og høyde. Bestselgeren hos oss koster sju tusen kroner, sier Haukebø.

– Hva velger du selv – kunstig eller ekte?

– Jeg tar gjerne det usleste treet som står igjen av de ekte trærne. Jeg synes det er sjarmerende at det ikke er helt perfekt. Kona lurer inn et kunstig tre, men jeg må ha et levende ett i tillegg, humrer han.