MOLDE: Molderådmannen sier ja til IMDIs forespørsel om å motta 33 flyktninger i 2018, og ytterligere 17 hvis behovet skulle oppstå. I formannskapet fikk han støtte fra alle utenom Frp.

– Jeg har respekt for de som mener noe annet, men jeg må påpeke at ingen andre saker vedtas med så mange åpne spørsmål. Rådmannen skriver «antas ikke å være en økonomisk belastning», men vi ser det på andre kommunale områder, som boliger eller stønad hvis de ikke kommer i jobb etter introduksjonsprogrammet, sa Sindre Pedersen (Frp), som også ønsket anslag for familiegjenforening.

– Dyrere hvis vi mislykkes

Gerd Marit Langøy (H) viste til at jo bedre kommunen lykkes med integreringen, jo mindre utgifter blir det når folk kan forsørge seg sjøl.

– Mislykkes vi, blir det så klart dyrere. Når det gjelder familiegjenforening, krever det jo at man kan forsørge dem.

Rådmannen opplyste at også personer på familiegjenforening utløser tilskudd fra IMDI.

Tilskudd i fem år

Tilskuddene fra staten som følger flyktningene utgjør allerede en vesentlig del av regnestykket for kommunen, men etter fem år skal de klare seg sjøl.

Integreringstilskuddet i 2018 er kr 754.100 fordelt over 5 år for voksne og kr 754.100 fordelt over 5 år for barn under 18 år.

Kunne tatt flere

Aps Sidsel Rykhus ønsker at Molde kunne tatt imot flere.

– Gjerne dobbelt så mange. Ta dere en tur rundt på hotellene i byen, så ser dere hvor mange som er i jobb! En jeg kjenner, jobbet seg opp til familiegjenforening, og da ungene kom, fikk flere jobb der. Nå har han kjøpt egen bolig og barna er i gang med fagutdannelser. Både her og i helsesektoren finnes det et behov, som er vanskelig å få dekket av andre, påpekte Rykhus.

Stolt av Bekkevoll-klasse

Rådmann Arne Sverre Dahl svarte at når han skriver at flyktningene «antas ikke å innebære økonomisk belastning for kommunen, men anses på sikt som verdiskapende for lokalsamfunnet», er det dekkende:

– Da jeg så bildet av klassen fra klassen som var med i First Lego League nylig, ble jeg stolt. Alle var ikke flyktninger, men den viser det «internasjonale spennet» byen har fått, og hvor viktig det er at skolen lykkes.