Sitatet taler sitt tydelige språk om at forholdene for pasienter og ansatte på Lundavang har vært vanskelige i flere 10-år.

Bygde for lite – kostet 19 mill.

Men – 1971 var ikke lenge etter at Lundavang ble åpnet. Hvorfor ble det altfor trangt så fort? Svaret går fram at nevnte framlegg fra 1971 – sendt til sjuehuseier, som da var fylket:

«Allerede ved åpningen for vel 10 år siden var det klart at Fylkessjukehuset i Molde i høy grad var underdimensjonert. Dette skyldes riktignok ikke utilstrekkelig opplegg fra plankomiteens side, men en altfor snever økonomisk ramme.»

Og:

«Hele sykehuset med utstyr kom seg jo «bare» på 19 millioner.»

Mange komiteer opp gjennom

Allerede høsten 1968 – åtte år etter åpning – skrev ledelsen ved Molde sjukehus til sin eier og foreslå at det ble nedsatt et utvalg for å kartlegge behovet for plass, prioritere nødvendig utvidelse, og lage planer og forprosjekt for dette, sammen med sjukehusets arkitekt. Det førte til at fylket i 1970 nedsatte en komité med slikt mandat.

Det var på oppdrag fra den komiteen at styreleder Lunder og overlege Rø ved Molde sjukehus kom med sitt framlegg.

Trengte «betydelig utvidelse»

I framlegget presenterer Rø og Lunder en liste med nødvendige utvidelser og oppgraderinger. Det er fagsjefene ved sjukehuset som har meldt inn sine behov. Lista innledes slik:

«Det innkomne materiale viste med all tydelighet berettigelsen av endog en betydelig utvidelse.»

Som kjent ble det ingen « betydelig utvidelse» som følge av komiteen fra 1970, tross slik konklusjon i februar 1971:

«På grunn av de ytterst vanskelige og tildels uholdbare arbeidsforhold, særlig ved visse avdelinger ved sykehuset, ber vi om at løsningen av disse planer må bli gjennomført så snart som overhode mulig».