OSLO: Det gjelder Ormen Lange-operatøren Shell. Aasta Hansteen-operatøren Statoil og Dvalin-operatøren DEA.

Det ble til sammen utlyst 102 blokker eller deler av blokker i 24. konsesjonsrunde. Det var 93 blokker i Barentshavet og ni i Norskehavet. Det har kommet søknader på blokker både i Norskehavet og i Barentshavet.

Fra før strømmer gassen fra Ormen Lange til Nyhamna. Neste år kommer gassen fra Statoil-feltet Aasta Hansteen vest for Bodø – og i 2020 gassen fra DEAs felt Dvalin på Haltenbanken.

11 selskaper

Olje- og energidepartementet har mottatt søknader fra 11 selskaper om å få tildelt nytt leteareal i 24. konsesjonsrunde. Departementet opplyser i en pressemelding at det tar sikte på å tildele nye utvinningstillatelser i konsesjonsrunden før sommeren 2018.

– 24. konsesjonsrunde dreier seg først og fremst om å få leting i nøkkelareal i våre minst utforskede leteområder i nord. Slike runder er viktig for langsiktig ressurstilgang, aktivitet og verdiskaping i petroleumsnæringa, og dermed sysselsetting over hele landet, sier olje- og energiminister Terje Søviknes.

– Tilgang til leteareal

– Forutsigbar tilgang til leteareal er et viktig tiltak for å sikre at verdipotensialet på norsk sokkel blir avdekket. Det er positivt å se at de store og mellomstore selskapene som har søkt, posisjonerer seg for å utforske de umodne områdene på norsk sokkel, sier Terje Søviknes.

I de nummererte konsesjonsrundene tilbyr myndighetene areal i de umodne områdene på norsk sokkel, særlig i dypvannsområder i Norskehavet og deler av Barentshavet. Kunnskapen om geologien i disse områdene er mer begrenset, og usikkerheten knyttet til å gjøre funn er større enn i mer modne områder på sokkelen.

Selskapene som har søkt om utvinningstillatelse erA/S Norske Shell, AkerBP ASA, Centrica Resources (Norge) AS, DEA Norge AS, Idemitsu Petroleum Norge AS, KUFPEC Norway AS,

Lundin Norway AS OMV (Norge) AS, RN Nordic Oil AS, Statoil Petroleum AS og Wintershall Norge AS.