– Ved første øyekast ser man alle lysene som skinner. Men når man kommer nærmere ser man at dette forestiller en ruin. Den kan være ødelagt av krig, flom, uvær. Det er ikke bare juleglede, sier Lydia Jakob (74) i Hustad sokneråd.

– Håpet er ikke borte

Tirsdag til torsdag denne uka er det Åpen kirke på Hustad. Lydia Jakob har pyntet kirka til de tre åpne kveldene. Det har hun gjort også tidligere, men da med mer tradisjonell pynt. I år er tematikken mer sørgmodig, samtidig som at symbolikken fra julas budskap kommer med.

– Lyset kommer til der det er mørkt, på samme måte som at lyset fra himmelen, julelyset, skinner selv i de mørkeste hjørner. Håpet er ikke borte, det vil jeg vise her. De som har det vanskelig skal vite at de ikke er fortapt, sier Jakob.

Tok initiativ til Åpen kirke

Jakob er opprinnelig fra Sveits, men har bodd i Norge siden 2003.

– Første gangen jeg kom hit var i 1997, og jeg og mannen min var her i kortere og lengre perioder. Han var sjuk, og følte seg bedre i Norge. For 14 år siden flyttet vi hit, og han fikk noen år der han var bedre. Men for seks år siden døde han. Jeg ble værende i Skotheimsvik, sier Jakob, som ble involvert i Hustad kirke ganske snart etter at hun flyttet til Fræna.

Hun har vært med i soknerådet i mange år, og var initiativtaker til Åpen kirke, som i år arrangeres for rundt tiende gang.

– Jeg var vant til Åpen kirke i Sveits, og pyntet og gjorde i stand til det der. Drømmen er å ha åpen kirke hele dagen og natten, men det er dessverre vanskelig, sier Jakob.

– Stille førjulsstund

Hustad kirke er åpen fra 18 de tre kveldene, forteller kirkeverge Harald E. Hagen i Fræna. Han roser Lydia Jakob og de andre frivillige kreftene som steller i stand Åpen kirke.

– De gjør en positiv dugnadsinnsats til glede for andre. Hustad kirke er en fin plass å sette seg ned for en stille førjulsstund disse tre dagene.

Fra 18 serveres det kaffe og kake, mens det er program fra klokka 19. Tirsdag bidrar Geir Tore Johansen, Ole Martin Westgaard og Tirsdagsklubben med sang og musikk. Onsdag er det musikalske innslag ved organist Tor Moe, Anne Marie Sødahl og prest Maria Vassli Gjære. Torsdag er det sang og musikk ved Toril Krakeli Holm og Unn Cathrin Hustad i tillegg til at sokneprest Svein Audun Hatlen holder en andakt.