FRÆNA: Da saka ble behandlet under budsjettdebatten i formannskapet i forrige uke ble det et knapt flertall for å gå videre med utbyggingene på Jendem, Haukås og Sylte. Men Ap gir seg ikke. Alt tyder på at partiet fremmer forslaget på nytt i kommunestyret 14. desember.

– Ingenting endret

Dermed kan det bli en ny runde med heftig skoledebatt, med samarbeidspartiene Sp og Ap stående steilt mot hverandre.

– Det er lite som har forandret seg siden saka var i formannskapet. Også voteringen i formannskapet var som forventet. Vi må ha et gruppemøte først, men jeg kan ikke se noen grunn til at vi ikke skal framme forslaget, sier leder for Aps kommunestyregruppe, Sofie Elisabeth Brekken.

Ap vil i så fall be om at Haukås og Sylte utsettes ett år, og 2018 brukes til å vurdere kommuneøkonomien.

– Det er for mange ukjente faktorer nå, og vi må få kontroll over hva vi faktisk kan gjøre framover. Man kan si at vi har god økonomi akkurat nå, men det er akkurat nå. Med en gang man begynner å bruke av driftsfondet så er pengene raskt borte. Det har rådmannen tydelig vist i sin budsjettframstilling, sier Brekken.

Belastning

Sammen med SV, V og Sp har Ap lovet å innfri skoleutbyggingen på Haukås, Sylte og Jendem. Nå vil Ap bare si ja til Jendem.

– Det er ikke sånn at vi ikke vil innfri våre valgløfter. Det har vi et sterkt ønske om. Men når forutsetningene endrer seg må vi tenke oss om. Vi har heller ikke sagt at vi vil bryte løftet vårt, vi har sagt at vi er nødt til å tenke oss om og få kontroll på hva vi faktisk har å bruke.

Etter debatten i formannskapet har engasjementet vært stort i lokalmedia og på sosiale medier. Brekken legger ikke skjul på at saka er en tung belastning for lokalpartiet.

– Denne saka er absolutt en belastning for Arbeiderpartiet. Vi forstår veldig godt ønskene om bedre skolebygg, særlig på Malme. Jeg har all mulig respekt for dem som kjemper for bedre skolebygg. Men vi må sikre at alle unger i kommunen kan få gode skolebygg.

Rådmannen ikke til pynt

Rådmann Anders Skipenes sa i formannskapet at han var skikkelig bekymret for kommunens økonomi. Ordfører Tove Henøen (Sp) mener det er rådmannens rolle å være bekymret. Brekken mener det er all mulig grunn til å ta rådmannens bekymring bokstavelig.

– Rådmannen blinker med et rødt lys, da må vi sette oss inn i situasjonen. Vi har ikke rådmannen på pynt. Vi må ta han på alvor.

Økte kostnader i barnehagene, ekstra driftsutgifter på Jendem skole, og uklare konsekvensene av maskinskatten og lærenormen er faktorene som gjør Ap nervøs. Faktorer som kan gi kommunen mange millioner i økte utgifter og lavere inntekter.

– Derfor er det ikke trygt å bare kjøre på nå. Vi har også store utfordringer i eldreomsorgen med sterk økning i antallet eldre som automatisk betyr økning i tallet på pleietrengende. De oppgavene skal vi også løse godt. Det er ingen som går i fakkeltog for dem, sier Brekken.

Skolestruktur

Arbeiderpartiet vil også be rådmannen bruke 2018 på å vurdere skolestruktur for Sylte og Malme, Haukås og Tornes, og vurdere en felles skole for alle kretsene, Men Brekken avviser at det betyr at Ap vil ha en ny skolestrukturdebatt.

– Vi ønsker ikke en ny debatt om skolestrukturen, men vi ber rådmannen se på de alternativene som finnes, med de nye forutsetningene.

Sjøl om Aps forslag ble nedstemt i formannskapet er ikke utfallet gitt i kommunestyret. Etter det Romsdals Budstikke forstår vil flere representanter vente med å bestemme seg til etter debatten. Også vararepresentanter kan komme inn og vippe flertallet i den ene eller andre retning.

– Utfallet vil jeg ikke spå. Vi må uansett stå for det vi mener er riktig, sier Brekken.