– Det er viktig at vi tør tenke nytt, se mulighetene, ikke bare gjøre som vi alltid har gjort.

Det sier Monicha Strand Isaksen, avdelingssjef intensiv og akuttmottak i Molde og Kristiansund siden mai.

Men det var i 2015 – da hun ble leder for akutten i Kristiansund – at hun begynte turnusarbeidet som etter halvannet år ble en solskinnshistorie: Økonomien er snudd, ansatte er fornøyd, og sjukefraværet har gått ned.

– Så hva gjorde du for å snu situasjon på akutten i Kristiansund?

– Jeg har sjøl gått mye turnus, men hadde ikke erfaring med å legge turnus da jeg fikk ansvar for det, sier Strand Isaksen.

Det måtte hun sette seg inn i, siden turnusarbeid og langtidsplanlegging var blant tiltaka i klinikk for akuttbehandling. Mål: å få bukt med overtid og merforbruk på lønn. Strand Isaksen hentet råd og innspill fra bla a HR-avdelinga, og kolleger ved lab-en i Kr.sund der de hadde erfaring med dette.

– Ekstravakter og overtid kosta oss dyrt

Utgangspunktet er en grunnturnus for 12 uker som gjentas hele året, unntatt i høgtider og ferier. – Det er viktig at leder sammen med ansatte i turnusgruppe bruker god tid på grunnturnusen. Det er den som er de ansattes forutsigbarhet. Men – , sier Strand Isaksen:

– Det er noe som heter fleksiplan, der man kan justere vaktene i grunnturnus. Da jeg startet som leder, tenkte jeg at det må være mulig å bruke fleksiplan mer. Målet var å få til kursing, ferieavvikling, planlagte øvelser, osv, uten ekstravakter og overtid som kosta oss veldig mye. I det arbeidet var etablering av turnusgruppa viktig for å lykkes, sier hun.

Kurs tømte avdelingen

Et problem med å la grunnturnus bare rulle, er at avdelinga får for få ansatte på jobb når flere drar på kurs samtidig.

– I stedet for å leie inn vikarer da, kan man flytte på vaktene. Men det må planlegges i god tid, understreker hun.

For – en 12-ukersturnus som er godkjent, kan ikke endres uten at det koster mye. – Derfor må folk gi beskjed om kurs og annet i god tid før ny turnus.

Gevinsten med godt planlagt turnus, er jevnere bemanning når den trengs, færre ekstravakter og dertil lavere utgifter.

– Et gode for ansatte

Den ferske lederen spurte seg også hvordan hun kunne få fleksiturnus til også å bli et gode for ansatte. I tillegg til å ta høgde for kursing og ferier, ville hun prøve å ta hensyn til deres ønsker: – Alle ble bedt om si fra hvilke hensyn som betydde mest. Jeg ville ikke at fleksiturnus kun skulle spare penger for avdelinga, den skulle også gi ansatte fleksibilitet, sier Strand Isaksen og gir flere eksempler:

– Flere ansatte har ektefeller offshore som jobber to uker og er fire uker heime. Når ektefellen er ute, kan man ta vakter fra 8.30 til 15.30 for å kunne levere og hente i barnehage. Så tar de heller flere sein- og nattvakter når ektefellen er heime.

Noen vakter er fra 12 til 19.30: – Noen syns disse er ok, med formiddag til praktiske ting, og tid igjen på kveld etter jobb. Og noen vil jobbe mer helg for å få flere fridager i uka.

Tall å være stolt av

Avdelingssjefen understreker at slike endringer ikke er kvikk fiks: – Ved akutten i Kristiansund tok det halvannet år fra jeg startet til vi så resultat.

Så har de til gjengjeld fått resultat å være stolte av. Talla ble nylig presentert på styremøtet i Helse Møre og Romsdal:

I 2016 brukte akutten i Kristiansund 2,4 millioner på overtid og vikarer, 800.000 kr mer enn budsjettert. I år ligger de an til å bruke 1 million på overtid – som er 1 million mindre enn budsjettert. De bruker altså ca. 1,5 millioner færre kroner på overtid bare fra 2016 til 2017.

Strand Isaksen berømmer sin etterfølger i sjefsstolen på akutten, som følger opp arbeidet.

– Vi prøver for øvrig å ikke snakke så mye om økonomien for avdelinga. Samtidig må vi se at vi ikke kan fortsette å øse ut penger, at vi må ha sunn drift for å kunne sende flere på kurs.

Og: – Hvis flere gjør slike grep, håper jeg vi kan få til mer faglig utvikling og nødvendig medisinsk-teknisk utstyr. Det er dette Espen Remme oppfordrer til. Nå går pengene i stor grad til merforbruk på lønn.

Intensiven i Molde har startet

Strand Isaksen forteller at de ha begynt med turnuskurs for tillitsvalgte og verneombud:

– De ser at det ikke er enkelt. Og trykket på seksjonsleder blir mindre når flere KAN turnus.

Strand Isaksen ønsker å ta erfaringene fra Kristiansund videre i de nye seksjonene i hennes avdeling, bla a på intensiven i Molde. Hun opplever personalet som positiv, med flere tilflytta som har jobbet slik før.

Ser ikke negative sider

Intensivsjukepleier Solveig Gulliksen sitter i turnusgruppa ved intensiven i Molde, og sier:

– Jeg kan ikke se negative sider for ansatte med fleksibel turnus. Men de som er flinkest til å planlegge, får størst utbytte. Ansatte arbeider sine vakter slik de står i utgangspunktet, men kan komme med ønsker om flytting ved behov.

Går glipp av ekstrainntekt

Omleggingene har også møtt skepsis. Når behovet for ekstravakter minker med bedre planlegging, betyr det færre muligheter til å spe på lønna:

– Det lå ikke lenger masse ekstravakter i systemet. Særlig for dem som jobber deltid og vil ha mer jobb, skjønner jeg at det ikke er greit. Men mange tok i stedet ekstravakter på andre avdelinger. Og det er jo positivt at man blir kjent og kan samarbeide på tvers.

Noen var også skeptisk til å miste forutsigbarheten.– Men skal man i bryllup om et år, på jobbhelg, er det like mye forutsigbarhet i å legge dette inn i turnusen, som å måtte bytte vakt, sier Strand Isaksen.

Noen likte også dårlig å miste kveldstillegg om de var på kurs på dagtid, på en dag de normalt hadde kveldsvakt.

– Men nå har ting gått seg til. Ved siste utrulling, var det ingen klager på turnus, sier avdelingssjefen, som understreker at de følger lover og avtaleverk.

Turnus viktig for rekruttering til SNR

Det blir viktig å se på arbeidstidsordninger i Sjukehuset Nordmøre og Romsdal (SNR), mener avdelingssjefen:

– Det er startet et prosjekt for å se på det, med stor involvering av ansatte. Vi må være attraktive også for dem med lang reisevei, legge til rette for fleksible arbeidstider. Jeg ønsker å være i forkant ved å prøve å motivere ansatte ved seksjonene jeg leder. Vi trenger rekruttering fra både Kristiansund og Molde i nytt SNR. For å få til det, må vi ha gode og fleksible arbeidstider.

PS: Torsdag skal Helse Midt-Norge gjøre siste og endelige vedtak om bygging av Sjukehuset Nordmøre og Romsdal. Lånesøknad er sendt, og regjeringen har anbefalt den, så nå gjenstår bare Stortingets behandling og endelige vedtak.