Lørdag var det duket for MFKs årsfest på Aker stadion. Flere kåringer ble holdt i løpet av kvelden. Bjørn Bergmann Sigurdarson fikk den gjeve tittelen årets spiller, mens Stian Rode Gregersen kunne glede seg over å bli kåret til årets unge spiller. To personer ble også kåret til æresmedlemmer i klubben. En av dem hadde ikke tenkt å delta på årsfesten engang.

Ble lurt selv

– Dette var veldig stas og helt uventet. Jeg pleier ikke å dra på slike fester, men min gode venn Inge Rekdal sa at om jeg ikke kom, så kom han og hentet meg. Jeg begynte å ane at det var noe, forteller nybakt æresmedlem i Molde Fotballklubb, Olaus Brunvoll.

Det var kameraten Rekdal som foreslo Olaus som æresmedlem.

– Vanligvis utnevnes æresmedlemmene på en middag lørdagen før cupfinalen. Men siden MFK ikke kom seg dit i år, anså jeg dette som en gyllen mulighet til å utnevne Olaus, siden han ikke pleier å reise til Oslo i cupfinalehelga. Jeg nevnte det for komiteen, og de var enig med meg.

Men det ble ikke så enkelt å overbevise Brunvoll om å ta turen på årsfest.

– Jeg kavet noe voldsomt for å få Olaus til å komme. Jeg sa at det kom til å skje en historisk begivenhet på årsfesten, og siden han har skrevet så mye om MFKs historie, måtte han være der. Han var litt nysgjerrig på hva det kunne være, men jeg sa at han måtte komme for å finne ut at det, forteller Inge Rekdal.

Men lite visste Rekdal om at han også kom til å bli utnevnt til æresmedlem.

– Jeg ble slått helt i bakken. Dette hadde jeg ikke sett komme i min villeste fantasi. Det var en stor ære, og helt uventet, sier Rekdal.

Brunvoll humrer litt av kameraten.

– Her har han jobbet hardt med å forsøke å lure meg, også ble han lurt selv, ler han.

MFK-historikeren

Både Brunvoll og Rekdal har vært i MFK i en årrekke.

– Jeg spilte på juniorlaget til MFK i 1950. Men det ble med en kamp, så jeg tror ikke det er derfor jeg ble æresmedlem. Ikke er jeg helt sikker på hvorfor jeg havnet på laget heller. Jeg drev mest med friidrett på den tida, så kanskje de hadde sett en galning som sprang rundt nede på bana der, og tenkt at «han tar vi, så blir vi i hvert fall elleve mann på lage», sier Brunvoll.

Selv om fotballkarriera i MFK ikke ble så lang, har karriera som historiker, speaker, forfatter og skribent blitt desto lenger.

I flere år skrev han MFK-historier  i Romsdal Folkeblad før hver kamp. Etter sesongen i 1973 ble de samlet i ei bok. «Torkild og felagane hans» ble Brunvolls første bok, men absolutt ikke den siste.

I 1984 skrev han selvbiografien til Åge Hareide.

– Åge om til meg en dag i 1984 og sa han hadde fått et spørsmål om fra Gyldendal om å lage bok. Forlaget hadde et forslag til hvem som burde skrive den, men Åge ville at jeg skulle gjøre det, sier Brunvoll. I 2011 skrev han MFKs jubileumsbok, og etter det har det blitt ei bok i året.

– Det har blitt seks bøker, pluss et par andre, inkludert ei quizbok, forteller han.

I tillegg til å være MFK-historiker, har han også spilt fotball i lavere divisjoner og prøvd seg som dommer i bedriftserien i Bergen.

– Jeg spilte fotball på Olymp i Molde, og i lavere divisjoner utenfor Hamar. Jeg tok også et dommerkurs da jeg bodde i Bergen, og dømte noen kamper i bedriftserien. Men det ble kortvarig. Jeg fant raskt ut at tidligere Brann-spillere visste best selv hvordan fotball skulle spilles, humrer Brunvoll.

Startet på vei til Gran Canaria

Inge Rekdals karriere i MFK startet med en chartertur til Gran Canaria.

– På høsten i 1976, etter at Molde hadde slått Strømsgodset, og det ble klart at vi holdt oss i det som den gang het 1. divisjon, skulle MFK spandere tur på spillerne og supporterne. For første gang skulle et charterfly gå fra Molde til Gran Canaria, og jeg meldte meg på.

Flyet skulle egentlig gå fra Bergen, men siden det var så mange fra Molde som skulle være med, gikk det herfra.

– Vi mellomlandet i Bergen og tok på resten av passasjerene, men etter at flyet tok av fra Bergen, fikk det problemer, og måtte lande i Stavanger for å overnatte der. Da kom daværende formann i MFK, JonHoem, bort til meg og spurte om jeg kunne tenke meg et verv i klubben. Det svarte jeg jo ja til, forteller Rekdal.

I 1977 begynte han i jobben som økonomiansvarlig, før han var ute noen år, og kom tilbake i 1985. Året etter skulle tribunebygget på gamlestadion bygges.

– Vi fikk et byggelån med rente på 25 prosent! Det var tider. Jeg var økonomisk ansvarlig fram til 1991, fra 1997 til 2005 var jeg leder for valgkomiteen. For tida er jeg leder i kontrollkomiteen, der har jeg vært siden 2012. Du kan si at jeg har hatt ulike verv og roller i MFK siden 1977, forteller Rekdal, som blant annet er ansvarlig for å lage quizen i restauranten før hver hjemmekamp.

– Det blir en del vanskelige spørsmål som du ikke så lett kan google deg fram til. Jeg prøver også å tilpasse quizen til hver kamp, forteller han.

– Opplagt fortjent

Administrerende direktør i MFK, Øystein Neerland, synes det var fint å se hvor overrasket og glade de nye æresmedlemmene ble under årsfesten lørdag.

– Begge to har en årrekke med ulike verv og posisjoner i og rundt MFK. Dette var opplagt fortjent, sier han.

I begrunnelsen for utmerkelsen skriver MFK blant annet at:

Olaus Brunvoll har sittet i MFKs hovedstyre i tre år. 80, 81 og 82. Han har mange år som speaker, vært redaktør for klubbavisa, laget kampprogram i en årrekke, og har hatt flere avisutgivelser i samarbeid med markedsavdelingen. Han har skrevet klubbens historie i et langt perspektiv, gitt ut bok om da MFK fylte 100 år, i samarbeid med Gunnar Hagbø, gitt ut årsbøkene, og stått for en samling, behandling og lagring av historisk materiell for MFK.

Inge Rekdal har sittet i MFKs hovedstyre i 11 år. Han har vært kasserer og økonomisk ansvarlig i årene 1977 - 80, og 1985 - 91.

Han har vært medlem i medaljerådet fra 2008 - 2012. Han har vært leder for kontrollkomiteen fra 2012 til per dags dato, og var leder i valgkomiteen fra 1997 - 2005. Og han har hatt ulike funksjoner innenfor arrangement.