Åndalsnes: Og at smaken ikke bare er delt i to, men i mange flere deler, er tydelig i den relativt store interiørbutikken på Åndalsnes. Selv om det det er «gull» og det mørke som dominerer i butikken, med svarte brett, gullkongler, er det også ei hylle med glitrende sølvreinsdyr og engler i sølv. Når vi kommer er bordet dekket med hvitt servive, hvite julekuler og hvite lysestaker.

– Og innerst her har vi også ei hylle med nisser. For noen skal det være tradisjonelt og rødt i jula, forteller Guri.

I fjor hadde de først ikke bestilt inn noen nisser, men spørsmålene kom.

– Det endte med at vi måtte ringe rundt for etterbestille nisser likevel, ler hun.

– Vi prøver å ha litt for alle smaker, sier hun.

Én ny ting i året

Det er ikke til å stikke under et juletre at det er damer som står for kundemassen der oppe i interiørbutikken.

– Mange kjøper seg én ny ting til jul hvert år, forteller Guri som innrømmer at det hender de er spente på om det blir like bra salg et år som året før, av småinterør til jul.

– Og en del sier de har så mange juleting, men så ønsker man også å fornye seg. Og så tar man jo ikke alt fram hvert år, sier Guri.

Messing tilbake

I Rauma, som mange andre steder, var det generelt hvitt det gikk i i mange år. Så ble det etter hvert malt én vegg i farger.

– Nå er det ikke lenger en vegg, men hele rom som males, forteller hun.

Nå har det hvite og lyse nesten forsvunnet som julepynt også.

– Nå kommer det til og med damer godt oppe i årene og spør etter svarte julestjerner, sier Guri. Sjøl hadde hun aldri trodd at messing skulle komme tilbake, slik den er nå. Guri peker på et gyldent juletre de snart er utsolgt for.

Inspireres

– Vi opplever at folk er spente på å se hva vi har fått inn til jul. Mange kommer uten spesielle ønsker, men inspireres av det de ser, forteller Guri. Flere steder står det dandert lysfat eller -brett med et utvalg gylne skåler og lysholdere.

– Noen tar bare med seg hele og sier de skal ha det og alt oppå, forteller Linn. For butikken er jula helt klart den viktigste tida på året. Etterspørselen etter juleinteriør startet tidlig i november.

Nye vaner

Også pyntestart har endret seg. Damene har sjøl vokst opp med at det pyntes lillejulaften.

– Nå pynter man helst til 1. desember allerede, sier Guri.

– Men det er jo så mye fint også, så det er koselig at det får stå litt når man først har tatt det fram.