– Ut ifra det vi vet i dag, var det kanskje ikke så klokt å kutte plassene, sjøl om den vedtatte helse- og omsorgsplana gjorde andre bra ting, som å styrke heimetjenesten, sier Geir Blakstad (H) om at det i 2017 trolig blir en ny rekord i antall betalingsdøgn for Molde.

Betaler dyrt

Når en pasient er ferdig behandlet, men trenger oppfølging på sjukeheim eller av heimesjukepleien, og kommunen ikke har tilbudet klart, må den betale Helse Møre og Romsdal 4.622 kroner per døgn. Så langt er regninga på 7,9 mill. i år.

– Vi har hatt utfordringen i flere år, og den er problematisk av flere grunner. For den som vil ut av sjukehuset er det leit, sjøl om jeg må understreke at det ikke er «uforsvarlig» å ligge noen dager ekstra. Kostnaden for kommunen er åpenbar. I tillegg utfordrer det kapasiteten til helseforetaket, sier Blakstad til Romsdals Budstikke.

– Vi har visst om det

Som leder av drift- og forvaltning (DF) mottar han og kollegaen månedlige oversikter over utviklingen i pleie og omsorg, inkludert liggedøgn for ferdigbehandlete moldepasienter.

– Vi er godt kjent med omfanget. Utfordringen er at det til dels har vært store variasjoner i liggedøgn i løpet av et år. At det ligger an til rekord, er bekymringsfullt. Økningen i 24-timersmeldinger viser jo også at det er flere innleggelser i år.

– Har DF vært gode nok på formidle omfanget oppover i systemet politisk?

– Vi har som regel tatt rapportene til etterretning, og referatet går til formannskapet. Samtidig har ikke Molde ligget så dårlig an på eldreomsorg i Kostra (nasjonal sammenlikning av kommunale ressurser, journ.anm.) på hvor mye vi bruker, og på sjukeheimsplass-dekningen for de over 80 år. Det er et komplisert felt, med ingen kvikk-fiks-mulighet.

– Hva tenker du i dag?

– At tallet er altfor høgt. Vi kommer ikke unna med å ikke se på antall sjukeheimsplasser på nytt, sier Blakstad.

Signal om flere plasser

I formannskapet tirsdag skal programmet for hvordan arbeidet med ny helse og omsorgsplan være, vedtas, og arbeidet vil pågå fram til høsten 2018.

– Hvilke hastetiltak som kan igangsettes nå, er vanskelig å si, men uten at det er stemt over, «senser» jeg et politisk flertall for å øke antallet sjukeheimsplasser, sier Blakstad.

Ikke nok med Nobel

Han viser til at man har hatt store forventninger til at Nobel (med 25 omsorgsboliger fra høsten 2018, journ.anm.) skal ta unna noe, men at det nå synes klart at det ikke blir nok.

– Den demografiske utviklingen har vært kjent lenge. Har posisjonen, med dagens helse og omsorgsplan, vært for treige til å ta innover seg det reelle behovet?

– Demografien har vært kjent lenge, ja. Samtidig vil jo de fleste eldre bo heime så lenge de kan. Når det gjelder betalingsdøgn på sjukehus, kan det se ut som om byer med sjukehus er ekstra utsatte, men jeg skal ikke underslå at det i ettertid kanskje ikke var så klokt å legge ned 16 sjukeheimsplasser, sier Blakstad.

– Jeg har mast og mast om flere sjukeheimsplasser, sier Ann Elida Solheim. Foto: Erik Birkeland