– Enten skjønner ikke politikerne dette eller så vil de ikke skjønne, sier leder i eldrerådet Jon Skarvøy til Romsdals Budstikke etter torsdagens budsjettdebatt i formannskapet.

Skarvøy etterlyser praktisk handling fra politikerne.

– Det frustrerende for eldrerådet er at enhetslederne sier fra om problemene, men politikerne ikke drøfter løsninger. I flere år nå har man unnlatt å ta grep, og oppsparte midler er brukt til å dekke overforbruket. Eldrerådet roper «ulv», men hver gang hentes bankboka fram, og drifta fortsetter tilsynelatende normalt. Nå er imidlertid bankboka straks tom.

– Hva frykter du vil skje?

– Det vil dra seg til, og virkningen av skjevgangen vil komme til syne. Hvordan, får vi se.

Bekymret for de neste to åra

Jon Skarvøy sier han er bekymret for sjukeheimsdriften de neste to åra. Like over nyttår skal 20 pasienter flyttes på for å bygge om Furutoppen.

– I en periode til en er ferdig må pasientene på Furutoppen flyttes inn på dobbeltrom eller sendes heim. Etterpå kommer utbyggingen av Slettatunet. Da blir det fortsatt for lite plass i en periode. I neste omgang belaster dette heimetjenesten, som nå også har fått i oppgave å delta i prosjektet «Hverdagsrehabilitering», som krever opplæring av ansatte. Dette på samme tid som enhetene er millioner unna balanse i 2017.

Neste år kommer til å bli et veldig uvanlig driftsår, med en veldig påkjenning både på de ansatte og pasientene, sier Skarvøy.

Etterlyser sak

Eldrerådslederen med solid ordførererfaring fra tidligere år i Eide har ett spørsmål etter håndteringen av eldretjenestene de siste åra.

– Hvorfor lages ikke en politisk sak på dette, der en ser på hvordan praktiske og økonomiske utfordringer skal løses. Det undrer meg at ingen av politikerne ber om noe sånt. En overlater bare til enhetene å ordne opp. Men det kan fort bli for mye for dem.

– Hvordan blir det videre fram mot nye Hustadvika kommune?

– 2019 blir enda verre, for da er det lagt inn enda mer innsparing.

– Blir nykommunen redningen?

– Problemene havner der til slutt. Hustadvika vil få et stort etterslep å takle.

Inn i den nye kommunen kommer Eide med ei underfinansiert eldreomsorg, Fræna med ei eldreomsorg som er underdimensjonert.

Hustadvika og eldrebølgen

Skarvøy underbygger spådommen med tall fra Statistisk sentralbyrå, som han har studert inngående.

– De siste 15 åra har Fræna nesten ikke hatt vekst av 80-åringer, mens Eide har hatt vel 40 prosent vekst. Men nå kommer Fræna etter. Enkelt sagt har Fræna hele eldreveksten igjen, mens Eide har gjort unna halvparten. Veksten fortsetter jevnt og trutt til og med 2040, så langt vi har beregninger fra SSB.

– Får eldrerådet medvirke i dette saksfeltet?

– Vi er høringsinstans, men skulle gjerne ha blitt involvert mer. Vi ønsker å være med, så det ikke blir slik som i 2014 da kutt førte til at 1,5 stillinger på sjukeheimen forsvant uten at eldrerådet fikk informasjon.

Leik med tall

Jon Skarvøy synes behandlingen av kommunens driftsenheter ikke er bra.

– Slik det er nå, er det som om en driver en talleik. Kutt gjøres, men ingen diskuterer konsekvensene. Vi ønsker å bli involvert på et tidligere stadium enn høringsperioden. Men dette er et problem som gjelder alle eldreråd rundt omkring.

Konsekvensene i budsjettet

Eide eldreråd uttalte seg slik til budsjettforslag for 2018 (utdrag):

Formannskapets forslag til budsjett for 2018 vil føre til at dagens drift ved Furutoppen sjukeheim, Slettatunet sjukeheim, og heimesjukepleien og øvrige heimetjenester ikke kan videreføres som i dag i 2018 og 2019.

- Ikke budsjettramme nok til å fortsette dagens drift på Furutoppen sjukeheim.

- Ikke budsjettmidler til nytt driftsopplegg med to avdelinger ved Furutoppen etter ferdig utbygging.

- Ikke budsjettramme nok til å fortsette dagens drift på Slettatunet sjukeheim.

- Ikke budsjettramme nok til å fortsette dagens heimsjukepleie og heimetjenester.