FRÆNA: Arbeiderpartiets forslag om å utsette byggingen ble nedstemt med ni mot sju stemmer. Flertallet – med ordfører Tove Henøen (Sp) – støttet rådmannens budsjettforslag. Det betyr at framdrifta i utbyggingen av Haukås og Sylte går som planlagt. Kommunestyret behandler budsjettet 14. desember. Der skal det endelige slaget stå, men ordfører Henøen var likevel lettet etter en to timer lang og opphetet debatt i formannskapet. Hun håper imidlertid på en breiere oppslutning i kommunestyret. Ap, Sp, Venstre og SV har en samarbeidsavtale for inneværende periode. Ap sitt motforslag har gitt samarbeidet en knekk.

– Hvis det samme motforslaget kommer i kommunestyret så blir det veldig vanskelig med tanke på styringsformen i de neste to åra. Da blir det partipolitikk resten av perioden og vi vil gå i alle retninger i alle saker. Det blir vanskelig å holde den gode økonomistyringen som vi har nå, sier Henøen.

Usikker økonomi

Som Rbnett skrev i går la Arbeiderpartiet fram et forslag om å utsette byggingen av Sylte og Haukås i ett år på grunn av usikkerhet rundt økonomien i kommunen.

– Det er for mange usikkerhetsmomenter. Vi har hatt et klart og tydelig mål om å få til skolebyggene. Men vi har bare en pengesekk. Jeg kan ikke være med på å bruke penger vi ikke har. Vi har ikke konkludert i den ene eller andre retningen, men vi må bruke 2018 til å få oversikt over økonomien, sa varaordfører Jan Arve Dyrnes fra Arbeiderpartiet og viste til rådmannens bekymring for økonomien. Kommunen vil bli nødt til å ta av driftsfondet fra 2019 for å få driften i balanse.

Kommunen kan også gå glipp av anslagsvis 18 millioner kroner fordi skatteinntekter på verk og bruk faller bort, og det er usikkert hvordan den nye lærernormen vil slå ut økonomisk.

Respekt for Ap

Høyre støttet Arbeiderpartiets forslag.

– Jeg har all respekt for forslaget til Ap og støtter det fullt ut. Det er modig å komme med det nå, og det er veldig viktig at det kommer, sa partiets gruppeleder Elise Fiske.

– Svartmaler

Debatten i formannskapet ble i stor grad preget av ulike oppfatninger om hvordan økonomien vil bli framover, og hvordan de usikre faktorene vil slå ut. Tove Henøen mener det er mye svartmaling.

– Jeg lover dere at samtlige ordførere, utenom i Aukra, leverer et dårligere budsjett og en dårligere økonomiplan enn oss. Likevel er de ikke bekymra. Men vi svartmaler. De siste tre åra har vi satt penger på bok, vi har nesten 70 millioner på sparekonto, sa Henøen under debatten, og la til at hun også så utforingene kommunen står foran.

– Men vi driver jo ikke politikk om vi ikke har framtidstro. Aldri har utsiktene vært bedre.

Rådmann Anders Skipenes sa til formannskapet at han ikke ser på seg sjøl som noen mørkemann, men som realist.

– Rådmannen er bekymra for økonomien?

– Rådmannen snakker økonomi, det er hans oppgave. Politikere skal tenke på hele samfunnet og samfunnsutviklingen. Hvis vi bare skulle styrt etter hva økonomene sa så kunne vi jo politikerne bare gått heim. Men nå har vi jo faktisk støttet rådmannens budsjettforslag, sier Henøen.

Flertallet støttet rådmannens forslag. Foto: Vidar Myklebust