NESSET: Utredningen ble lagt fram på et folkemøte arrangert av Bergmesteren Raudsand AS i Nessethallen torsdag kveld.

Hele rapporten blir presentert på Bergmesterens heimeside torsdag kveld.

– Gjennomførbart

I forkant av møtet oppsummerte Harald Storvik, daglig leder for Bergmesteren Raudsand AS, at rapporten konkluderer med at deponi for farlig avfall i Raudsand er gjennomførbart.

– Det er særlig viktig at rapportene om bergkvalitet er entydige, og viser at fjellet er godt nok til de planlagte hallene, sa Storvik. Det er konsulentselskapet Norconsult som står bak konsekvensutredningen og risiko- og sårbarhetsanalyse, ROS, for mulig nasjonal avfallsdeponi for farlig avfall på Raudsand.

Konklusjoner

I konsekvensutredningens konklusjon heter det: «Konsekvensutredning har ikke avdekt at tiltaket medfører uakseptable negative konsekvenser. Det legges til grunn at tiltaket kan gjennomføres innenfor gjeldende lovverk. Tiltaket møter nasjonale mål og krav.»

I ROS-analysens konklusjon heter det: «Basert på analysen og vurderingene som er gjort i fagrapporten, vurderes risikoen for tiltaket å være akseptabel med hensyn på samfunnssikkerhet.»

«Relativt tett fjell»

Fjellet i det aktuelle området omtales som «relativt tett – kun en liten del av tilført vann (3-5 prosent) vil infiltrere grunnen under deponiene.» Ifølge strømningsmålere i brønner skal det ikke være store vannførende sprekksoner i berget – eventuelle sprekksoner tettes ved fjellhallene. Også grunnvannsforholdene skal indikere relativt tett fjell, ifølge rapporten.

Ut fra geologisk vurdering basert på borehullsdata og tidligere og nyere undersøkelser, er det konkludert med at det er ingen problem med å etablere fjellhaller og tunneler med riktig sprengningsmetode og hallutforming.

Mellom andre konklusjoner i rapporten kan nevnes svært begrenset risiko for jordskjelv, og ikke fare for fjellskredgenerert flodbølge.

– Som forventet

Nesset kommune ved ordfører, politiske gruppeledere og administrasjon, fikk utredningen presentert før folkemøtet.

– Det er et fole omfattende arbeid som er gjort, og konklusjonen er at dette er forsvarlig. Det svarer til forventningen, kommenterte ordfører Rolf Jonas Hurlen etterpå. Han opplyser at kommunen får planforslaget på nyåret, at det så blir kvalitetssikret av kommuneadministrasjonen, og kommer til politisk behandling trolig i mars. Etter dette blir det høringsrunder.

Romsdals Budstikke gikk i trykken samtidig med planlagt start på folkemøtet, og har dermed ikke dekning av møtet i dagens avis.

Harald Storvik, daglig leder for Bergmesteren Raudsand AS. Bildet er fra et tidligere folkemøte. Foto: ANITA VINGEN