Eide: Etter flere timers debatt, avbrutt av gruppemøter, kom politikerne fram til forslaget, som kommunestyre får på bordet 14. desember.

Skjermer hverdagsrehabilitering

Rådmann Ole Bjørn Moen kom med tre nye punkt etter budsjettmøtet 9. november.

Han fikk ja til å oppheve sikringsfondet på 10 prosent av grunnbeløpet, for å kunne bruke disposisjonsfondet fullt ut.

Videre ville han utsette prosjektene «Hverdagsrehabilitering» og «Velferdsteknologi Romsdal». Her vant Birgit Dyrhaug (Sp) sammen med Høyre fram med å skjerme «Hverdagsrehabilitering», som blir inndekt med kutt på to andre områder i budsjettet.

Endelig foreslo rådmannen å styrke Eide barneskole med 555.000 kr, som ble vedtatt.

– Veldig vanskelig

– Dette er et veldig vanskelig budsjett. Det må være bedre å sette på vent nye tiltak enn å belaste enhetene i så sterk grad, argumenterte Moen.

Rune Strand (Ap) ville ikke uten videre bli med på å utsette deltakelse i prosjektet «Hverdagsrehabilitering» fordi det kan bedre folks hverdag.

Egil Strand (H) hadde problem med det samme, bare tre måneder etter at Eide gikk med i prosjektet. Han var også skeptisk til å oppheve sikringsfondet, som han syntes det var bedre å kunne ha i bakhånda.

Eli Sildnes (H) var enig med de andre i at hverdagsrehabilitering kan være besparende på sikt, og bra for nykommunen.

Ap kritisk

Arne Birger Silnes (Ap) tok et oppgjør med Høyre-styret: – Eide har kjørt med skylapper i mange år. Arbeiderpartiet har advart i flere omganger, og vi har fått beskjed om ikke å krisemaksimere. Vi må ta inn over oss at vi må prioritere. Jeg kan ikke være med på dette lenger.

Egil Strand (H) sa den skjeve utviklinga i økonomien har eskalert de siste to-tre åra, som følge av forutsetningene gitt av sentrale myndigheter.

– Jeg er ikke enig i at enhetene er på veg utfor stupet, slik Ap-representanten synes å antyde. Tidligere innføring av eiendomsskatt ville etter mitt syn ikke utgjort noen stor forskjell. Men han har rett i at vi ikke har gjort de smertelige kuttene som må til. Handlingsrommet er ikke her for 2018.

Delt Ap-gruppe

Arne Birger Silnes (Ap) foreslo å skjerme svake grupper og dekke dette ved «strukturelle grep» i enhetene.

Rune Strand (Ap) sa han ikke kunne støtte Silnes fordi forslaget var for lite konkret. Dermed delte Ap-gruppa seg og forslaget fikk 1 stemme.

Birgitt Dyrhaugs forslag fikk 4 stemmer.

Kuttet investeringer

Formannskapet saumfor også investeringsbudsjettet, men fant få muligheter til innsparing i et allerede beskjedent budsjett. Prosjektering kulturskole/påbygg ved Eide barneskole ble redusert med 4 millioner kr for 2018 og utvidet tilsvarende for 2019, asfaltering 1 million kr og tankbil 1 million kr ble også utsatt i ett år. LED-lys ble redusert med 1 million kr. Dette ga 7 millioner spart og noen færre rentekroner.

Rune Strand (Ap) påpekte at dette er småpenger som ikke berger driftsbudsjettet.