Etter det Romsdals Budstikke forstår har Arbeiderpartiet bestemt seg for å gå imot utbygging av skolene Sylte og Haukås nå, til tross for at utbyggingene er vedtatt av kommunestyret. Partiet vil i torsdagens formannskapsmøte komme med et eget budsjettforslag som betyr å utsette byggingen av de to skolene i ett år på grunn av usikkerhet rundt økonomien i kommunen. Den tredje skoleutbyggingen som er vedtatt, Jendem skole, vil partiet at skal gjennomføres som planlagt.

Går glipp av 18 millioner

Det er endrete forutsetninger for kommunens økonomi som er årsaken til at partiet gjør helomvending. Fræna kommune vil gå glipp av anslagsvis 18 millioner kroner fordi skatteinntekter på verk og bruk faller bort. I tillegg er det betydelig usikkerhet rundt de økonomiske konsekvensene av den nye lærernormen. Også økte driftsutgifter på Jendem skole med nærmere ni millioner kroner i året er en viktig årsak til at Arbeiderpartiet setter foten ned. Partiet vil bruke 2018 til å få oversikt over hva de endrete forutsetningene betyr for kommunens økonomi - og så vurdere om kommunen har råd.

Arbeiderpartiets forslag betyr et klart brudd med samarbeidsavtalen partiet har inngått med Senterpartiet, Venstre og SV for den inneværende kommunestyreperioden. Avtalen sikret blant annet at Sp fikk ordfører og Arbeiderpartiet varaordfører. De fire samarbeidspartiene satt i møte onsdag for å forsøke å finne et felles budsjettopplegg, men greide ikke å bli enige. Etter det Romsdals Budstikke forstår var Arbeiderpartiet i møtet alene om å ville utsette Sylte og Haukås.

Ap: – For usikkert

– Det er så mye usikkerhet rundt økonomien og vi har meget bekymret rådmann, det skal vi ikke glemme. Da mener vi at det er riktig at vi setter ned foten og skaffer oss en oversikt. Det er på mange måter det samme som ordføreren ønsker å gjøre på pleie og omsorgssiden - få oversikt over hva situasjonen er og hva konsekvensene blir, sier Arbeiderpartiets gruppelder Sofie Elisabeth Brekken.

– Vi ønsker ikke å bryte samarbeidavtalen, men i denne saken har vi litt forskjellige syn, sier Brekken.

Jan Arve Dyrnes fra Arbeiderpartiet – som er varaordfører i kommunen – sier til Romsdals Budstikke at han ikke vil kommentere saken før etter torsdagens formannskapsmøte.

– Den debatten får vi ta i formannskapet. Rollen som varaordfører gjør at jeg mener det er mest ryddig å vente til etter debatten med å kommentere dette, sier Dyrnes.

Ordføreren reagerer

Ordfører Tove Henøen (Sp) bekrefter at samarbeidspartiene ikke har greid å bli enige om et felles budsjett. Henøen reagerer sterkt på at Arbeiderpartiet bryter ut av samarbeidet.

– Det betyr at vi ikke har noen samarbeidsavtale lenger. Det er selvsagt dramatisk. Det gjenstår å se hva det bety for resten av kommunestyreperioden. Men det jeg synes er verst nå er hva en eventuell utsettelse betyr for ansatte og elever ved Haukås og Sylte skole. De har ventet på disse helt nødvendige utbyggingene lenge. Nå har vi utredet, planlagt og vedtatt, vi har satt av penger i fond, alt er klart. At Arbeiderpartiet da snur i 12. time er svært skuffende, sier Henøen.

Varaordfører Jan Arve Dyrnes (Ap) og ordfører Tove Henøen (Sp) har til nå vært enige om utbyggingen av Haukås skole (bak). Foto: Kjell Langmyren