Den store saka på styremøtet i Helse Møre og Romsdal onsdag, var behandlinga av det såkalte forprosjektet for SNR. Forprosjektet er en bunke utredninger og planer med detaljert beskrivelse av SNRs bygninger, romløsninger, funksjoner, innredning og utstyr - det som må være på plass før selve byggingen kan starte neste år. Endelig vedtak gjøres av Helse Midt-Norge i styremøte 7. desember.

- Dette er en historisk dag, innledet adm. dir Espen Remme behandlinga av saka overfor styret. Og:

- Dette er ikke en hvilken som helst sak. Den skriver seg langt tilbake i tid. Og den inngår i Helse Møre og Romsdal sitt samfunnsoppdrag: å sørge for best mulig helsetjenester til befolkninga i Møre og Romsdal. SNR er en del av løsninga for å få til dette, sa han, før utdrag av SNR-prosjektet ble presentert fra ulike vinkler, inkludert analyse av økonomisk bæreevne. Den er forringet siden forrige analyse.

Spørsmål om bæreevnen

Styremedlem Kirsti Slotsvik stilte spørsmål knyttet til dette:

- Bæreevnen forringes med 200 millioner, hvordan håndterer vi det på kort sikt, og hvor kritisk er det?

Espen Remme pekte på at bærekrafta i helseforetaket ikke bare handler om SNR, men også Kristiansund og Ålesund sjukehus. Og:

- Det er Helse Midt-Norge sitt styre som skal ta stilling til bæreevnen. Ved å gjennomføre det vi skal, så bærer dette, sa han, før han holdt følgende engasjerte innlegg:

Avgjørende å få hele laget til å dra sammen

- Det er usedvanlig viktig for meg å sette denne saka inn i en totalsammmenheng. Det er ingen tvil om at dette er håndterbart. I realiseringa av SNR, ligger det 100 millioner kroner årlig i innsparinger på drifta. SNR gir en genuin mulighet, men vi må også hente disse effektene i resten av foretaket. Det som avgjør om vi lykkes, er måten vi klarer å håndtere kompetansen på, ny teknologi, ledelse, osv - ikke om vi bygger for en halv milliard mer eller mindre, sa han. Og:

- Det avgjørende er å få hele laget til å dra sammen - ikke være fire sjukehus, ikke fogderi, men å få ledelsen til å dra i samme retning. Og i en kunnskapsorganisasjon, der meningene ofte dannes rundt lunsjbordet, er det veldig viktig at vi blir flinkere til å ta fagmiljøene med på råd.

Han påpekte også at i vedtaket om forprosjektet, ligger «en god og framtidsrettet plan for Ålesund og Volda»

- I sum er dette det beste for pasientene i Helse Møre og Romsdal, sa Remme før debatten startet.

Milepæl

Petter Bjørdal: - Dette er enda en flott milepæl i den brogete historien om SNR. For meg er det ikke noe alternativ til det vi nå har på bordet - et nytt sjukehus for Nordmøre og Romsdal. SNR er rigget for å ta opp i seg endringene som måtte komme i framtida. Det er en del av løsninga på omstillingene. For omstillingene vil fortsette. Vi får en varig høgere andel av befolkninga som ikke er i arbeid, og det vil utfordre økonomien i Norge, som vist i perspektivmeldinga, sa han. Og:

- Jeg har god tro på at vi nå er på rett spor, og ser ikke noe alternativ for Nordmøre og Romsdal. Det er helt utenkelig å skulle kaste fylket ut i en ny opprivende strid. Men når jeg sier ja, er det ikke primært for å unngå strid, men fordi jeg har tro på prosjektet.

Kirsti Slotsvik: - Jeg forundrer meg over at veibygging ikke er lagt inn i kalkylene. Det bør tas med i totalen, og settes tall på. Det er viktig for å ta ned usikkerheten. Jeg forundret meg også over forutsetningene for framdrifta. Å begynne ombyggingsarbeidet i Kristiansund allerede i 2019... Skal de leve med byggearbeid så lenge, eller kunna man starte ombygging når de flytter ut, de som skal til Hjelset?

Til dette svarte Remme at det kan være mulig å forskyve fasene, hva gjelder tidspunkt for start på ombygging i Kristiansund, men at det må skje mellom de involverte partene.

- Takk skal dere ha!

Jan Arve Antonsen, ansattrepresentant: - Dette er en stor dag. Jeg tror folk i Nordmøre og Romsdal ser fram til at vi gjør dette vedtaket. Så vil jeg takke prosjektstyret for infoen vi har fått hele tida. Det er et fyldig dokument vi har foran oss, som man kan ta med på nattbordet og lese på framover. Så takk skal dere ha!

Gunn Fredriksen: - Jeg vil støtte et godt gjennomført prosjekt. Så må vi huske at SNR er en del av løsninga for Helse Møre og Romsdal. Nå er det viktig at momentumet benyttes godt nok, med en god prosess for organisasjonsutvikling. SNR kan også bli et bilde på hvordan teknologi kan brukes i nytt sykehus. Den prosessen tar lang tid, så vi må komme i gang med dette, sa hun.

- Veldig glad

Ingrid Løset, brukerrepresentant: - Prosjektorganisasjonen har prøvd å ta med alle på råd. Vi er veldig glad for at saka er kommet så langt, og håper den går gjennom i Helse Midt-Norge. Dette er en stor dag for alle i Møre og Romsdal. Jeg håper vi får det til, og at vi lykkes med alle prosesser framover.

Slik kan det nye sjukehuset bli på Hjelset Foto: Møre og Romsdal