Det blir åpning rett over påske, forteller Sigbjørn Dale og Kjell Inge Dale, som begge er i ledelsen for byggevareavdelingen.

Familiens eiendomsselskap Dale Holding AS bygger ut på Dale, for utleie til XL-bygg Dale Malo AS. De investerer rundt 23 millioner kroner i prosjektet.

Stor hall

Stålhallen som bygges, måler 40 x 32 meter. Inkludert en mesanin på 545 kvm. får bygget ei golvflate på totalt 1834 kvm. Her blir det byggevareforretning med et langt åpnere butikklandskap enn dagens trangbodde lokaler oppe ved fylkesvegen.

– Vi flytter alt ned hit unntatt regnskap og husavdeling. Vi gjør det for å møte konkurransen, som er stor i byggvare

bransjen. Marginene er små, enhver effektivisering er kjærkommen, sier de.

I forbindelse med butikken opparbeides det også ny kundeparkering på nordsida av hallen. Butikken får direkte gjennomgang inn til byggevarelageret, der dagens ekspedisjonslokaler vil bli beholdt uendret.

– Hva med gamlebygget?

– Husavdelingen overtar lokalene i andre etasje. I tillegg blir hovedkontoret i XL-Bygg Dale Malo her. Butikklokalene i første etasje skal leies ut til et rørleggerfirma.

– Når skjer flyttingen?

– Consto AS, som har totalentreprisen, har lovt bygget ferdig til midten av februar. Da starter vi flytting og oppbygging av nybutikken med sikte på åpning i månedsskiftet mars/april, som vil si like over påske, sier Dale-karene. De legger til at åpningen skal markeres skikkelig.

– Vil det skje mer nytt?

– Ikke som vi ser nå. Det siste i år er at Dale Malo har overtatt Byggtorget Villa på Daugstad, som nå er innlemma i vår Vestnes-avdeling. Vi overtok marked, varelager og to ansatte.

Familiebasert i 70 år

Dale Bruk og Malo Sagbruk er gode eksempler på familiebedrifter, bygd opp steg for steg.

Mens Malo kom i gang allerede i 1890, startet brødrene Sverre, Konrad, Klaus og Harald Dale Bruk i 1947, i knapphetstida etter krigen.

I dag er det andregenerasjon (søskenbarna) i Dale-familien som eier og driver: Raymond og Kurt etter Sverre, Kjell Inge etter Klaus, og Holger, Sigbjørn og Kato etter Harald.

Arbeidende eiere

Etterkommerne har alle ulike oppgaver i firmaet.

Raymond har hånd om salget ved Eide-avdelingen, mens broren Kurt jobber med byggevaresalg ved Molde-avdelingen. Kjell Inge er daglig leder i XL-Bygg Dale Malo. Eldste sønn etter Harald Dale er Holger. Han er pensjonist og gjør nå forefallende arbeid. Broren Sigbjørn er leder i byggevarehandelen. Yngstebror Kato er daglig leder for husavdelingen.

– Vokste opp med det

– Det kom naturlig. Vi vokste opp med det, visste ikke om noe anna. Vi var yrkesaktive fra 12-årsalderen, var med i snekkerverkstedet, var på saga og dro unna honer, kappa materialer til hus og kjørte bil. Det ble en livsstil. Og det var små kår den gangen, sier Sigbjørn.

Da de støpte påbygget «nedover», blanda og trillet de betong til 2 kroner timen med noen timers opphold på natta da støpen pågikk, minnes han.

Kjell Inge sier de var heldige som kunne fortsette der foreldrene slapp.

– Det lå der som en start vi kunne gå videre på.

Historiske milepæler

Dale Bruk ble bygd steg for steg. Etter starten i 1947 kom bygget ved vegen i 1967, og vinkelen sørover i 1969.

I 1970 startet de byggevareforretning, og i 1976 grov de ut grunnen der saga hadde stått og utvidet butikken. Første stålhallen ble bygd i 1974 lenger sør på eiendommen. Seinere kom hall på hall fra midten av 1990-åra og fram til i dag.

Ferdighus

Husproduksjon har vært et satsingsområde helt siden 1969. Den skjøt fart da boligfeltene kom, først Bjørnsundfeltet og seinere Trafolia i Elnesvågen.

Husavdelingen selger i dag hus til private, kjøper tomteområder og fører opp boliger for salg, pluss rehabilitering av eldre hus, og påbygg.