– Atlanterhavsspelet blir en helaftens familieforestilling med historisk sus. Utgangspunktet er en voldsom storm som raste over Hustadvika i 1843. Dette er en historie om kystkultur, med element som kjærlighet, overlevelse, samhold og mystikken fra havet. Midt i handlingen står en losfamilie, sier regissør Endre Skar, som tirsdag kunne slippe nyheten om at seks forestillinger av Atlanterhavsspelet skal spilles i Bud fra 2. til 5. august 2018.

Bud på bordet

Det er Teaterhjelpa i Møre og Romsdal som setter opp piloten. Jørn Skar har skrevet manus i samarbeid med sin far, Endre Skar, som også er regissør sammen med Linda Øien.

For Endre Skar var det aldri aktuelt å sette opp spelet et sted uten havet som kulisser. Men veien til Bud har vært lang. Prosjektgruppa har vært nære på å lande spelet på Eldhusøya, Hågå i Eide, Vikaneset i Kristiansund og Kråkholmen, men alle har strandet. Så kom Bud på bordet.

– Jeg foreslo Bud fordi her ligger alt tilrette. Infrastrukturen er på plass, det er mulig å bo, spise og parkere, og de frivillige ressursene er på på plass. All honnør til Romsdalsmuseet. Dette vil være med på å sette Bud og Hustadvika på kartet, sier en begeistret Hanne Brakstad, kultursjef i Fræna.

– Innbydende bakteppe

Til spelet skal det bygges et amfi med plass til minst 300 publikummere på Ergan.

– Dette er klarert med Fylkeskommunen og Fylkesmannen. Det blir ikke faste installasjoner. Publikum skal ha god oversikt. Vi skal bruke landskapet på Ergan og havet som et innbydende og fantastisk bakteppe, sier Endre Skar.

Mangler noen hundre tusen

Skar tror spelet kan bidra til å knytte Nordmøre og Romsdal sammen, og til å løfte en region han mener har vært i tottene på hverandre for lenge. På finansieringssida står foreløbig Fræna, Eide, Averøy, Aure og Kristiansund kommuner. Budsjettet er på 1,8 millioner kroner.

– Det er et betydelig beløp for et kulturprosjekt, men det er det man må ut med for å produsere utespel i dag. Finansieringen er ikke helt i mål ennå. Vi mangler noen hundre tusen, men jeg har tro på å reise kapitalen gjennom offentlig finansiering og sponsorer. Vi måtte bare lande spillestedet først, sier Skar.

Audition for barn og voksne

Spelet har fjorten roller og like mange statister. To-tre av rollene blir besatt av profesjonelle skuespillere, de øvrige er amatører. Skar har vært involvert i manus og regi av Amerikaklokkå, Losen, På tur med geita og Fru Guri av Edøy, og har sansen for å jobbe med amatørskuespillere.

– Samspillet mellom amatører og proffe er berikende. Vi skal ha audition for både voksne og barn, tidspunkt blir annonsert senere, sier Skar, som har kontakt med Dottenrevyen, i Malmefjorden, men hilser også andre lokale teaterkrefter velkommen til å bidra.

Dugnadsbygda Bud

Et frivilligkorps må også stables på beina i forbindelse med spelet.

– Vi er ei stor dugnadsbygd, og en bygd med mye kultur. Det blir viktig med god informasjon i forkant, sier Kjell Arne Iversen, leder i Bud sogelag.

I arbeidsgruppa sitter Jørn Skar, Endre Skar, Linda Øien, næringskonsulent Geir Vestad i Fræna og Einar Wikan, med lang erfaring fra Guri-spelet.

Losen i stykket skal bo her. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen
Det var aldri aktuelt å sette opp Atlanterhavsspelet med noe annet enn havet som del av kulissene. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen