Det nye krisesenteret i Molde skulle ha kostet 55 millioner kroner. Nå blir prislappen 9,3 millioner kroner høyere. Det vesentligste av dette stammer fra ekstraregninger fra hovedentreprenør Skanska, samt Ielektro.

Forhandlet prisen ned

Bygget skulle egentlig ferdigstilles medio april i fjor, men ble forsinket med et drøyt halvår.

Kontraktssummen mellom kommunen og Skanska var opprinnelig på 22,5 millioner kroner. I løpet av byggeprosjektet ble det godkjent endringer for til sammen 2,9 millioner. Da sluttoppgjøret kom, krevde Skanska ytterligere 21,2 millioner kroner.

I juni reduserte Skanska kravet til 13,8 millioner. Etter intense forhandlinger i oktober ble beløpet redusert til 5,9 millioner kroner, pluss moms.

Ikke en innrømmelse

Nå har kommunens øverste organ, kommunestyret, bestemt seg for å betale. Men de vedtok også at Molde Eiendom KF skal vurdere regress.

Ordfører Torgeir Dahl sier dette ikke er ensbetydende med at kommunen tar på seg all skyld for forsinkelsene.

– Nei, det er ikke nødvendigvis en innrømmelse i det, men vi ser at prosjektet har fått betydelige overskridelser. For Molde kommunes del – og for våre innleide konsulenter – er det læringspunkter på hvordan prosjektet ble gjennomført på, sier ordføreren.

– Entreprenør sier det har vært for dårlig framdrift på tegningsgrunnlag. Og i kontrakten med entreprenøren er tvistesaker tenkt løst ved voldgift og ikke ordinær domstolsbehandling. Dette er noe vi kommer til å se på i framtida. Blant annet hva slags prinsipper vi skal følge i kontraktene våre når det gjelder framdrift og økonomisk omfang.

– Komplekst bygg

Også Ielektro kom med en ekstraregning etter jobben de gjorde med det nye krisesenteret. Denne var på 400.000 kroner.

– Betyr ikke dette at kommunen har for dårlige rutiner – et slikt bygg er vel ikke så veldig komplisert?

– Det er et ganske komplekst bygg, med ulike inndelinger og ulike krav til sikkerhet. Men det vi bare må erkjenne, er at vi fikk en annen framdrift på prosjekt enn det vi la til grunn. Det opprinnelige kravet fra Skanska var betydelig høyere – 21,9 millioner kroner. Så høyt at vi nesten ikke skjønte hvordan det var mulig å komme til det beløpet, men dette fikk vi det altså ned til et mer realistisk nivå. Ekstraregningen fra Ielektro, som vi nesten må betrakte som en følgeskade, løste vi i minnelighet, sier Dahl.

Nesten ti millioner mer

Med ekstrakostnadene som ble godkjent under selve byggingen, forliksavtalene som er inngått og forsinkelsesrentene som har påløpt, blir det nye krisesenteret nå 9,3 millioner kroner dyrere.

– Vil de øvrige kommunene som er med på driften av krisesenteret bli rammet av dette, Dahl?

– Det er Molde kommune som står som eier og utleier av bygget. Jeg skal ikke forskuttere noe, men det er vårt ansvar å holde dette innenfor den økonomiske rammen som var gitt. Molde kommune er dessuten den absolutt største parten blant driverne, så det er uansett vi sitter med det vesentligste ansvaret her.

Vedtaket i Molde kommunestyre var enstemmig.

Ordfører i Molde, Torgeir Dahl, sier de vil lære av det som har skjedd i forbindelse med byggingen av det nye krisesenteret. Han vil likevel ikke si at vedtaket om å akseptere ekstraregningen er en innrømmelse av at de har all skyld i saka. Foto: Bjørn Brunvoll