Molde: Tidenes heftigste festivalår i Molde satte både politiet og kommunen på prøve, kom det fram i møtet i politirådet.

– Hjertøyfestivalen fikk mye oppmerksomhet i media, som gjorde frontene unødvendig «steile» i denne saka. Hadde den vært på Romsdalsmuseet, hadde vi tatt bil. Her tok vi båt for å gjennomføre narkotikaaksjonen, fortalte politistasjonssjef Per Karstein Røv, og la til:

– Våre krav er godkjente vakter og transport. Vi skal ikke være noe «musikkpoliti».

Fikk støtte

Politiet og festivalen har siden «skværet opp». Barnevernleder og SLT-koordinator i kommunen viste til meldinger fra ungdom som også syntes aksjonen var bra.

– Som mot til en tenåring, tenker jeg at det er betryggende at politiet kommer på festivaler, sa varaordfører Sidsel Rykhus (Ap).

– Hjertøya er kanskje er fristed for oss på mange måter, men kan ikke være det på denne måten, sa ordfører Torger Dahl.

Utfordrer kommunen

Med blant annet Skyhøyt på Retiro i juni, Rabalderfestivalen og Moldejazz i juli, Skyhøyts avlyste hovedkonsert i august og Hjertøyfestivalen 8.–10. september, er det mange tillatelser som må innom kommunen.

– Det har vært en «eksplosjon» av henvendelser om utleie av kommunal grunn, som gjør at vi ønsker å lage noen retningslinjer framover. Vi må være mer bevisst på reglene for utleie, forteller enhetsleder i Molde bydrift, Stine Breivik.

– Når man ser tilbake har det jo vært et fantastisk år! Molde kommune skal være med på å gjøre festivalene mulig, men ikke miste kontrollen, sa Dahl.

Lang versus kort erfaring

Kultursjef Janny Meese viste til at det er mye nyttig lærdom å hente hos Moldejazz for nykommerne:

– Med dem er det «vante stier» å arrangere ting i Molde, mens de andre er relativt ferske. Ett av grepene Eivind Fadnes i Rabalderfestivalen tok, var nettopp å høre med dem.

Politistasjonssjef Røv pekte på at alt heller ikke har vært «helt A4» for jazzfestivalen i alle år, og at det har vært utfordringer knyttet til både skjenking og vakthold, samtidig som reglene har blitt strengere:

– Det er ikke så mange år siden det ikke var regnet som helt trygt å sende ungdommen sin på jazzcampen, sa Røv.

Vil ha samme rettigheter

For ansvarlig for salg- og skjenkebevillinger i Molde kommune, Ingeborg Andersen, er det også utfordrende når nykommerne sammenlikner seg med Moldejazz:

– Når for eksempel Skyhøyt og Hjertøyfestivalen kommer til oss, referer de til Moldejazz og vil ha de samme rettighetene. Da må også apparatet rundt være like godt, påpekte hun.

Må dele på regninga

Ifølge Røv trenger Molde mer kontroll på skjenkenæringen og ordensvakter på festivalene.

– Vi har bidratt til noen gråsoner, som både politi, skatt og kommune må ta tak i. Ordensvakter skal for eksempel ha nødvendig utdannelse og de skal ha betalt for jobben sin – hvitt. Det en utfordring med frivillige organisasjoner når det stilles strengere krav, sa Røv.

Deler på politiregning

Politistasjonssjefen viste også til behovet for å sikre folkemengder med konkrete tiltak, og en overordnet plan for hvordan kommune og politi håndterer dette, ikke bare fra gang til gang.

– Moldejazz er én ting, men også for eksempel Bilens dag.

Ordfører og rådmann viste til at MFK-kamper og nå håndballkamper i Molde Arena også trekker tusenvis av folk.

– Ja, og da kan vi kreve refusjon av arrangør for deler av vaktholdet, slik som ved kamper på Aker stadion. Vi kan sette krav om refusjon for det som skjer inne på stadion, mens det utenfor går på vårt budsjett. Ved Molde-Rosenborg er det for eksempel en del tiltak før og etter. For Moldejazz krever vi bare refusjon for Romsdalsmuseet, forklarte Røv.

På tilbudssida: – Vi skal være med på å gjøre festivalene mulig, men ikke miste kontrollen, sa Torgeir Dahl under evalueringen av det siste årets festivaler i Molde i forrige uke. Foto: Bjørn Brunvoll Foto: Bjørn Brunvoll
Ifølge kultursjef Janny Meese kan andre lære av Moldejazzen. Foto: Vera Henriksen
Skyhøyt gjennomførte konserter på Retiro 2. og 3. juni, men hovedkonserten ved stadion ble flyttet flere ganger, før den ble avlyst rett før oppstarten 25. august i år. Foto: Bjørn Brunvoll