Henøen har ledet utvalget som foreslår at kommunen leier inn konsulenter for å ta en omfattende gransking av pleie- og omsorgstjenesten i kommunen.

– Vi ønsker å få noe til å se oss utenfra. Se på strukturen og finne ut hvordan vi kan få en mer fornuftig struktur for å møte eldreomsorgen i framtida, sier Henøen til Romsdals Budstikke.

Kostbar drift

Henøen vil ikke spekulere i hvor mye som kan spares inn.

– Men vi ser at vi i forhold til andre kommuner har vi en ganske kostbar drift på institusjoner og omsorgstjenester. Vi er veldig stolt av tjenesten vår og poenget er at vi skal tilby minst like gode tjenester i framtida. Vi skal altså ikke redusere tjenestetilbudet, men vi skal finne ut hvordan vi kan gjøre det bedre og mer effektivt.

Kommunen har i dag flere tjenester i enheter spredt rundt i kommunen.

– Blir noen lagt ned?

– Ingen må ta sorger på forskudd. Det trenger ikke bety mer sentralisering, det kan være mer spesialisering. Hvor skal vi ha omsorgssentrene våre, hvor skal spesialisttjenesten være i framtida? Min oppfatning er at når det gjelder omsorgsboliger så skal de friskeste eldre få bo i de bygdene de kommer fra. Det er viktig. I det øyeblikket man blir dement eller veldig sjuk så tro jeg ikke det er av avgjørende betydning at man får pass i Bud eller Elnesvågen.

Mange flere over 80

Frænas innbyggere over 80 år vil øke med nærmere 90 prosent de kommende ti åra.

– Det betyr at vi må tenke annerledes og arbeide smartere for å møte utfordringene, sier Henøen.

– Vi er nødt til å gjøre noe. Det stilles stadig større krav til kompetanse i alle deler av tjenesten, og Fræna har, i likhet med mange andre kommuner, store utfordringer i å rekruttere tilstrekkelig kompetanse. Spesielt når det gjelder sjukepleiere og til dels vernepleiere. Det er den framtida vi må ruste oss for.

Forslaget om å utrede strukturen i pleie- og omsorgstjenesten skal behandles av plan- og økonomiutvalget 30. november.